Nyheter

Starkt 2022 inom proffsmarknaden

Kesko Sverige, bestående av byggvaruhuset K-Rauta, bygghandeln K-Bygg samt den tekniska grossisten Onninen, lämnar ett starkt år efter sig inom proffsmarknaden och fortsätter satsa på den gröna omställningen. Den finska koncernen Kesko redovisade för 2022 sitt bästa resultat genom tiderna i divisionen Bygg- och Teknisk handel, där Kesko Sverige ingår.

Idag lämnade den finska koncernen Kesko sitt årsbokslut för 2022. Hela koncernen gör ett bra resultat och divisionen Bygg- och Teknisk handel, där Kesko Sverige ingår, redovisade sitt bästa resultat genom tiderna 2022. Det uppnådda resultatet är ett starkt bevis på att Kesko är en unik aktör inom handelssektorn, vars strategi fungerar i en snabbt föränderlig miljö.

Divisionens omsättning ökade med 9,4 % sedan året innan och uppgick till 4 805 miljoner euro. Den jämförbara rörelsemarginalen för divisionen var 7,1%. I Sverige var försäljningsutvecklingen stark inom B2B-segmentet, både inom bygg- och tekniskhandel.

− Vi i Kesko Sverige är väldigt stolta över den utveckling vi har haft och inte minst att vi har bidragit reellt till den fantastiska utveckling som divisionen har haft under 2022, säger Endre Espeseth, VD, Kesko Sverige.Efterfrågan på produkter relaterade till den gröna omställningen och förbättrad energieffektivitet var mycket stark under 2022. Den positiva utvecklingen beror till stor del på god efterfrågan inom byggrenovering och infrastrukturprojekt.

Under 2022 fortsatte Kesko Sverige att stärka sin roll inom proffsegmentet i och med förvärven av Kungälvs Trävaruaktiebolag, Föllinge Såg AB, Djurbergs Järnhandel AB och XL-BYGG Bergslagen AB.

− Dessa förvärv går i linje med vår tillväxtstrategi och nu fortsätter vi integrationen av de förvärvade verksamheterna, säger Endre.

Renoveringar och grön omställning för ett starkt 2023

Antalet renoveringar och byggande som bidrar till den gröna omställningen bedöms fortsätta vara stark. Kesko Sverige satsar därför även framöver på hållbarhet som ett viktigt område. Kesko Sveriges tre varumärken, K-Rauta, K-Bygg och Onninen samverkar för att kunna möta kundernas breda behov och samtidigt skapa mervärde för kunden.

Rörelseresultatet förväntas ligga kvar på en god nivå inom bygg- och teknisk handel, trots att byggmarknaden förväntas minska något jämfört med 2022, där man bedömer att främst nybyggnationerna kommer minska. Förväntningarna är att marknaden som vi verkar i, inom teknisk handel fortfarande kommer vara stark.