Nyheter

Bonn-Olles torn kan bli Årets Bygge 2023

Ett trätorn som enbart tar upp en liten markyta men maximerar utrymmet för de som bor i lägenheterna. I Örnsköldsvik finns nu Bonn-Olles torn, ett spännande pilotprojekt som vill skapa ett koncept för att bygga små, klimatsmarta och effektiva byggnader. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2023 inom kategorin bostäder. Uppdelat på sex olika kategorier är det de 18 bästa byggprojekten i Sverige, slutförda under 2022, som gör upp om titeln Årets Bygge 2023. Vinnaren koras den 28 mars på Construction Summit och streamas på byggindustrin.se.

Byggbranschens ledande nyhetstidning Byggindustrin sammanfattar projektet såhär i sin nomineringsartikel:

Projektet har fått sitt namn från Bonn-Olles gård, ett av Örnsköldsviks äldsta bevarade trähus, och det nya tornet har byggts för att passa med det gamla. Tornet har en faluröd träfasad och fasadbelysning har integrerats i träverket. Bostadshuset tar enbart upp tolv gånger tolv meter och har en oktagonal planform där bjälklagselement är sammanfogade som tårtbitar. Huset är dessutom byggt som en termos, med dubbla ytterväggar, för att nå bästa möjliga ljudnivå.

– Det här är ett nytt tänk för att bygga hus och konceptet skulle gå att upprepa för till exempel förtätning i villaområden, säger Anders Nordin, ägare av Byggsigurd som utvecklat och byggt projektet och som dessutom nu bor i huset.

Läs hela Byggindustrins nomineringsartikel om Bonn-Olles torn här: 

https://www.byggindustrin.se/b…

FAKTA:

Entreprenör: Byggsigurd
Beställare: Byggsigurd
Arkitekt: Näslund Arkitektur
Projektkostnad: 23 miljoner kronor
Entreprenadform: Totalentreprenad

Om Årets Bygge

Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda pris och sätter fokus på de fantastiska projekt som byggs i Sverige varje år. Totalt nomineras 18 projekt som färdigställts under 2022. Projekten är uppdelade i sex kategorier – bostäder, hotell och kontor, infrastruktur, industri/logistik/butik, samhällsfastigheter och renovering – med en vinnare i varje kategori, samt en samlad totalvinnare.Likt tidigare år granskas alla projekt utifrån våra fem kriterier: arbetsmiljö, hållbarhet, tid/kvalitet/budget, teknik/innovation och samverkan.

Årets Bygge arrangeras av Byggindustrin och Construction Summit – byggbranschens nya mötesplats. Vinnarna koras den 28 mars på Construction Summit, Sergel Hub i Stockholm. Prisutdelningen streamas på byggindustrin.se.

Årets Bygge-juryn består av Byggindustrins redaktion:

Björn Rundsröm, chefredaktör
Nomi Melin Lundgren, redaktör
Johanna Åfreds, journalist/reporter
Elin Bennewitz, journalist/reporter
Anders Siljevall, journalist/reporter