Nyheter

Byggföretagen: ”Krångliga upphandlingar med för stort prisfokus skrämmer bort schyssta byggare!”

Sju av tio bygg- och anläggningsföretag skulle medverka i fler offentliga upphandlingar med mindre fokus på lägsta pris och ökad förutsebarhet avseende kravställning och uppföljning. Det visar Byggföretagens nya Byggbarometer.

– Värdet av den offentliga upphandlingen i Sverige uppgår till drygt 800 miljarder kronor per år. Samtidigt gör faktorer som fokus på låga priser, förfrågningsunderlag av för dålig kvalitet och bristande uppföljning av ställda krav att 40 procent av företagen väljer att inte lämna anbud till offentliga aktörer, säger Sanna Wallerstedt, jurist och sekreterare i Byggföretagens LOU-utskott.

Det genomsnittliga antalet anbudsgivare har ökat – men det vanligast förekommande antalet anbud i en upphandling är två. I fyra av tio upphandlingar inkommer bara ett eller två anbud.

– Sund konkurrens är en ödesfråga för bygg- och anläggningsbranschen. Det finns mycket att vinna om beställare i alla led underlättar för seriösa företag att delta i offentliga upphandlingar, säger Sanna Wallerstedt.

Byggbarometern 1/2023 är framtagen för att ge en lägesbild av hur Byggföretagens medlemmar upplever den offentliga upphandlingen. Undersökningen är besvarad av 520 medlemsföretag under december 2022.

På bilden: Sanna Wallerstedt, jurist och sekreterare i LOU-utskottet, Byggföretagen.