Nyheter

Buone Nuove – Women Changing Architecture

Med anledning av Stockholm Design Week 2023 presenterar Italienska kulturinstitutet i Stockholm Buone Nuove. Women Changing Architecture, ett originalprojekt från det italienska utrikesministeriet och MAXXI – National Museum of 21st-century Arts.

Utställningen, curerad av Pippo Ciorra, Elena Motisi och Elena Tinacci, belyser verk av kvinnliga designers och arkitekter verksamma i Italien och utomlands. Utställningen härrör från den föreställning som tidigare visades på MAXXI, Rom (16.12.2021 / 11.09.2022) och presenteras i Stockholm för första gången, vilket startar en cirkulation som under de följande månaderna kommer att föra utställningen runt om i världen.

Med avsikten att kartlägga bidraget från kvinnliga arkitekter, designers, duos, team, kollektiv, inkluderar urvalet inte bara italienska identiteter utan även internationella kvinnliga kreativa som ett exempel på prestationerna och kvaliteten hos modern och samtida arkitektur i stort.

En resa genom arkitektyrket, som lyfter fram dessa kvinnliga personligheter, från pionjärer från tidigt 1900-tal upp till dagens arkitekter och till internationella ateljéer ledda av kvinnliga formgivare, som kan dokumentera hur nya krafter rotar sig in i samtida arkitektur. Namn som Lina Bo Bardi, Gae Aulenti, Cini Boeri, Nanda Vigo, till några av de mest relevanta figurerna på den aktuella scenen som Maria Giuseppina Grasso Cannizzo, och andra unga och mycket unga. Utställningen innehåller också en serie videointervjuer med författare som rekonstruerar de berättelser och teorier som åtföljer detta narrativ.

I Stockholmsupplagan av Buone Nuove finns också två svenska namn, den modernistiska banbrytaren Ingrid Wallberg och landskapsföreträdaren Anna Chavepayre, för att även kunna spåra kopplingar till de skandinaviska motsvarigheterna.

UTSTÄLLNINGSDESIGN

Precis som versionen som presenterades på MAXXI är utställningsdesignen kurerad av Matilde Cassani. Layouten använder stora bord: dessa möbler som ofta används i arkitekturutställningar blir en visning som symboliskt inbjuder besökaren att delta i ”gemytlighet” med berättelserna om arkitekterna som presenteras. De fyra tabellerna visar dokument, fotografier, ritningar, publikationer, skisser, videor, diagram samt arkitekternas biografier och porträtt.

Den första delen – Berättelser om italienska arkitekter – är tillägnad några av de mest intressanta italienska kvinnliga arkitekterna från efterkrigstiden till idag. De sträcker sig från Lina Bo Bardi, till framgångarna med Gae Aulentis verk, till de mest intressanta aktuella exemplen som Maria Giuseppina Grasso Cannizzo, upp till de yngre och senaste generationerna.

Det andra avsnittet – Practices in Italy – fokuserar istället på en serie viktiga verk skapade i Italien av internationella designers, ofta i samarbete med lokala företag och yrkesverksamma, under en period som täcker de första två decennierna av detta århundrade. Sekvensen börjar med den berömda designern av MAXXI Zaha Hadidand och fortsätter med lika viktiga figurer, som Grafton Architects och SANAA (båda med byggnadsprojekt för Bocconi University), Benedetta Tagliabue (en italienare som flyttade till Barcelona och visades här med en kyrka i Ferrara), Elizabeth Dillers Parco Romana i Milano och verken av Petra Blaisses studio Inside Outside.

De två sista avsnitten – Narrations and Visions – innehåller intervjuer med experter och forskare i ämnet jämställdhet i arkitektyrken och en serie videokonstverk tillägnade det alltmer informerade förhållandet mellan kön och rum.

Utställningen är öppen för allmänheten från den 6 februari till den 20 mars 2023 under institutets öppettider.

Torsdagen den 9 februari presenteras utställningen av utställningsdesignern Matilde Cassani och curatorerna Elena Motisi och Elena Tinacci.

Fredagen den 10 februari presenteras Visions, en serie filmer producerade för utställningen, introducerade av curatorn för utställningen Pippo Ciorra.