Nyheter

Beslut om bostadsrätter påverkar hyresrätter

Vid sammanträdet 24 januari tog Regionstyrelsen upp GotlandsHems hemställan att ändra markanvisningen för Gråbo Furulund för möjlighet att bygga både bostadsrätter och hyresrätter.

Beslutet sköts på framtiden för att ge den politiska ledningen tid att förankra GotlandsHems inriktning i ägardirektivet.

– Vi har förståelse för den politiska komplexiteten i frågan om bostadsrätter ska vara en del i GotlandsHems affärsstrategi. Det är bra med en politisk debatt som kan ligga till grund för ett stabilt och tydligt ägardirektiv. GotlandsHem ska ju bidra till den gotländska bostadsmarknaden efter behov och det behovet beskrivs i just ägardirektivet, säger Joakim Martell vd på GotlandsHem.

GotlandsHem har målet att tillföra 1 000 nya hyresrätter inom tio år. En förutsättning för det är att bygga och sälja 500 bostadsrätter, vilket i slutändan skulle innebära totalt 1 500 nya bostäder på Gotland.

Bostadsrätter eller försäljning av hyresbostäder

Att producera och sälja bostadsrätter eller att sälja delar av nuvarande bostadsbestånd är två olika sätt att frigöra kapital för att kunna återinvestera i nyproduktion och underhåll.

Att producera och sälja bostadsrätter

Ger flera fördelar, till exempel mer kostnadseffektiv nyproduktion, kapitaltillförsel och ekonomisk stabilitet. Vi tillför bostäder till den gotländska bostadsmarknaden samtidigt som färre hyresgäster blir påverkade av att deras bostäder säljs till andra fastighetsbolag.

Att sälja av nuvarande bostadsbestånd

Minskar allmännyttan och påverkar våra hyresgäster, men ger kapitaltillskott och bidrar till ekonomisk stabilitet.

Vad händer nu?

Ägardirektivet beräknas vara uppdaterat under juni för beslut i Regionfullmäktige. Då kommer vi att återkomma i frågan om att bygga både bostadsrätter och hyresrätter vid Gråbo Furulund. Beroende på hur detta faller ut kommer GotlandsHem uppdatera sina planer.

– Om våra förutsättningar ändras behöver vi justera våra mål. I nuläget kommer vi inte avbryta projektet att bygga vid Gråbo Furulund, men vi analyserar parallellt olika lösningar för att få projektet i hamn, säger Joakim Martell.