Nyheter

Tele2 kopplar upp Europas modernaste lager

Tele2 AB utökar sitt samarbete med dagligvarubolaget Axfood genom att bygga och förvalta ett trådlöst nätverk i koncernens nya gigantiska logistikanläggning. Det trådlösa nätet kommer att användas för att koppla upp robotar, maskiner och andra IT-system. Det logistikcenter Axfoods inköps- och logistikbolag Dagab bygger just nu är ett av Europas modernaste nav för butik och e-handel inom dagligvaror för att uppnå effektivare och mer hållbara leveransflöden.

Axfoods nya jättebygge i Bålsta utanför Stockholm motsvarar drygt 14 fotbollsplaner i storlek med sina 126 000 kvm och 30 meter i takhöjd. Lagret är det största som byggts i Sverige någonsin, under en etapp. Verksamheten i Bålsta ska försörja både dagligvarubutiker, e-handelskunder och servicehandeln från Mälardalsregionen och uppåt. Anläggningen blir högautomatiserad i tre temperaturzoner och huserar både frys-, kyl- och tempererade varor.

– Det är glädjande för oss på Tele2 att vara partner till en av Sveriges största dagligvarukedjor och att få vara en del av deras dagliga digitala infrastruktur. Få saker är mer spännande just nu än att ser hur våra kunder hittar nya innovativa sätt att effektivisera verksamheten på, när vi ger dem förutsättningarna med snabbare och tryggare uppkoppling, säger Sofia Ahlmark Hyvärinen, försäljningsdirektör på Tele2 Företag.

Det är framför allt ett trådlöst wifi som Tele2 kopplar upp det nya lagret med och som kommer att styra handscanners, truckdatorer, kameror, larm och solcellsanläggning med mera.

– Vi är glada att vi tillsammans med Tele2 har hittat en framtidssäker lösning för att koppla upp vårt nya logistikcenter.  Avtalet med Tele2 innebär att vi på Axfood kan fokusera på att vidareutveckla vår verksamhet samtidigt som Tele2 bidrar med sin kompetens runt säker, hållbar och stabil drift av våra nät, säger Pär-Olof Skåntorp, chef IT Operations på Axfood.

Med Tele2s tjänst Network As a Service får Axfood ett hållbart kretslopp för användningen av teknik. Tele2 ansvarar för att återbruka och återvinna gammal utrustning för att på så sätt se till att Axfood kan fortsätta att moderniseras i takt med förändrade behov. Dessutom innebär en bra uppkoppling att lagret får en säkrare och mer motståndskraftig digitaliserad process med hög lagertillgänglighet vilket innebär lägre risk hos Axfood.