Nyheter

Debatt: ”Extremt smalt sätt att se på bostäder”

”Stadsplanering måste inkludera vad människor vill ha och vad människor behöver för att fungera fysiskt, mentalt och socialt.”

Det skriver Lars Avellán, talesperson för Villamiljögruppen, ett nätverk av lokala villaägareföreningar i Storstockholm i en i en replik om småhus och energiförbrukning  i en debattartikel i Svenska Dagbladet:

”I en debattartikel 11/1 framför författarna Alexander Ståhle och Christer Ljungberg att antalet villor ska minska till fördel för kompakta flerfamiljsområden. Underlaget bygger på en studie, ”Bostadsläget”, som de genomfört med finansiering av Energimyndigheten.”

”Artikeln för tankarna till toppstyrda planekonomier. Det som skall styra i detta fall är ett excelark som beräknar minsta energiåtgång.”

”Synsättet verkar extrem smalt. Vill vi ha toppstyrda planekonomier? Finns det inte andra aspekter än energiåtgången som ska styra den byggda samhällsutvecklingen?”

”Man blir än mer häpen när man ser hur små energivinster det handlar om. Denna stora inskränkning i livskvalitet skulle enligt deras utredning spara 20-25 procent energi. Alltså en besparing som kan nås och överträffas på många sätt utan större ingrepp i det fria valet av livsmiljö. Åtgärder som värmepump, solceller på taket, tilläggsisolering, mindre eller energieffektivare bil, hybridbil etc.”

Läs hela debattartikeln här:

www.svd.se