Nyheter

Debatt: ”Obefintlig politik bakom bostads­bristen”

”Sedan 1990-talet har den aktiva bostads­politiken i princip avskaffats. Resultatet ser vi i dag med segregation, trång­boddhet och hemlöshet.”

Det skriver Malcolm Momodou Jallow (V) i en debattartikel i Svenska Dagbladet:

”Samtidigt som inflationenoch energi­priserna skjuter i höjden har Sveriges fastighets­ägare lagt historiskt höga krav på hyres­höjningar. Höjningar på upp till 10 procent kommer förstås att slå allra hårdast mot alla dom som har minst marginaler.”

”Men att hyrorna skenar är inte någon tillfällighet. Det underliggande problemet är decennier av marknads­liberal bostads­politik som lett till för litet byggande, kombinerat med utförsäljningar av allmän­nyttan och orättvisa skatte­system som missgynnar vanliga hyres­gäster.”

”I dagens Sverige bor ungdomar i allt högre utsträckning ofrivilligt kvar hos föräldrarna. Andra- och tredje- och fjärdehands­boende ökar kraftigt. Allt fler människor blir hemlösa, och Kronofogden larmar om barn vräks från sina hem för att deras föräldrar inte klarar av att betala hyran.”

”Vad är då regeringens och SD:s svar på krisen? Att döma av deras slottsavtal: ingenting. På över 60 sidor nämns bostads­politiken med en enda mening: fler ska äga sina bostäder. Inte ett ord om hur vi ska få igång byggandet eller hålla nere hyrorna.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.svd.se/a/3E5R0d/malcolm-momodou-jallow-v-obefintlig-politik-bakom-bostadsbristen