Nyheter

Nytt forskningsprojekt styrker Cool Roof-ytbehandling med Quartzene[®] – ger betydande energibesparingar

Isolerande Cool Roof-ytbehandling som innehåller Quartzene® är mycket effektiv för att spara energi – det visar ett forskningsprojekt vid Högskolan i Gävle. Syftet med projektet, som genomfördes under 2022, var att simulera energiförbrukningen för en standardbyggnad som täckts med en Cool Roof-ytbehandling innehållande Quartzene®. Det goda resultatet beror bl.a. på att Quartzene® har ett mycket högt solreflektionsindex (SRI).

Svenska Aerogel genomförde analysen av standardbyggnadens energianvändning i samarbete med doktoranden Sana Sayadi samt docenterna Jan Akander och Abolfazl Hayati vid Högskolan i Gävle. Högskolans representanter använde ASHRAEs Standard Method of Test for Evaluation of Building Energy Analysis Computer Programs (ANSI/ASHRAE Standard I 40-2017) för att simulera den energibesparande effekten av att applicera isolerande Cool Roof-ytbehandling med Quartzene® på en standardbyggnad.

Sana Sayadi berättar om forskningsprojektet:

– Vi startade projektet för att det finns ett behov av att minska förbrukningen av kylenergi samt koldioxidutsläppen. 30 % av världens koldioxidproduktion kommer från byggnader – särskilt gamla byggnader som inte uppfyller dagens hållbarhetsstandarder. Isolerande Cool Roof-lösningar som innehåller Quartzene® minskar energianvändningen effektivt utan att man behöver bygga om de gamla byggnaderna från grunden.

Resultatet från projektet visar energibesparingar på 15 % när Quartzene® används i stället för bitumen i Cool Roof-ytbehandling i ett varmt klimat. Det goda resultatet beror bl.a. på att Quartzene® har ett mycket högt SRI. På uppdrag av Svenska Aerogel har Research Institutes of Sweden (RISE) tidigare utvärderat SRI hos en Cool Roof-färg med Quartzene®. Exempelformuleringens SRI beräknades då till 123. SRI är ett mått på ett materials termiska emissivitet och solreflektans. Ju högre värde en Cool Roof-färg har, desto bättre är den på att avvisa solvärme. Värdet 123 betyder att Cool Roof-färgen med Quartzene® avvisade solvärme mycket väl.

Utöver sitt höga SRI har Quartzene® en mycket låg termisk konduktivitet. När materialet används som ett funktionellt additiv i Cool Roof-ytbehandling, avges den absorberade värmeenergin till atmosfären. Med andra ord fungerar Cool Roof-ytbehandling med Quartzene® både reflekterande och isolerande, till skillnad från andra Cool Roof-ytbehandlingar på marknaden som enbart är fokuserade på reflektion. Den låga densiteten hos Quartzene® underlättar dessutom uppbyggnaden av ytbehandlingens skikttjocklek. Vid applicering av isolerande Cool Roof-ytbehandling är det viktigt med ett tjockt lager.

Nästa steg i forskningsprojektet är att introducera arbetet för den vetenskapliga världen genom en vetenskapligt granskad publikation. Publikationen innehåller mer djupgående undersökningar och simuleringar av energibesparingarna från de ytbehandlingar som använts i projektet.

Vad är Cool Roof-lösningar?

Cool Roof-ytbehandlingar och -färger kan appliceras på tak för att reflektera solstrålar och minska den värme som absorberas av byggnaden. I varma länder kan detta minska energianvändningen genom att behovet av luftkonditionering reduceras, vilket i sin tur sänker energikostnaderna. Cool Roof-lösningar bidrar till hälsosammare inomhusmiljöer för människor, djur och mat.

Läs mer om Cool Roof-lösningar på Svenska Aerogels:

webbplats.