Nyheter

Köpa tavlor – bästa tipsen när du inreder med tavlor

Med konst på väggarna blir hemmet mer inbjudande och ombonad, men att klä väggarna med vackra motiv är också en konst. Det får inte bli för mycket, inte kännas rörigt, de ska gärna hamna i rätt höjd och sedan ska de gärna matchas – men inte för mycket.

Ja, det finns helt enkelt en hel del att tänka på när man ska köpa tavlor och sätta upp dem. Här kommer några tips på hur du inreder med tavlor på bästa sätt.

Rätt stil för rätt rum

När du väljer tavlor bör du fundera över flera saker – framför allt vad du gillar, och vad som passar i rummet där tavlan ska sitta. Fundera över vilken stil du har valt i rummet. För stilrent och grafiskt fungerar till exempel svartvitt, abstrakta motiv och olika former bra. Vill du istället att det ska kännas lyxigt och glamouröst kan du till exempel välja abstrakta motiv i samma färgskala som din inredning. Om du däremot vill ha en harmonisk och vilsam känsla kan till exempel svartvita motiv och motiv från naturen vara ett bra val, och dessa går förstås att kombinera – ett svartvitt naturmotiv känns lugnande samtidigt som det kan kännas intressant. Önskar du däremot en kreativ och lekfull känsla så ska du göra precis tvärtom, och tänka ”färger”.

Välj rätt ram

Ramen gör faktiskt mycket mer än vad man kan tro. Det kan dock vara svårt att veta hur man ska tänka här, och ibland kan det vara svårt att få ramen att matcha både motivet och inredningen i rummet. Fundera över vad du vill att ramen ska göra – ska den hjälpa till att framhäva motivet så kan en ljus ram vara rätt val, eftersom den då inte tar uppmärksamheten från motivet. Svarta ramar är ett bättre val till svartvita motiv, eller när du vill skapa kontraster.

Välj det du gillar

Även om det kan kännas rätt att välja populära motiv, tavlor som många uppskattar eller annat som känns självklart så är det inte alls så du ska tänka. Fundera istället över vad du gillar – det är trots allt du som kommer att se tavlan mest. Låt den visa din personliga stil och vem du är. Om du väljer en tavla för att den ska imponera eller enbart för att den passar in i ditt hem, till exempel, så finns risken att du tröttnar på den snabbt. Välj därför något som just du gillar, och som du vill ska pryda din vägg.

Välj rätt storlek

En jättestor tavla som tar upp plats, eller en liten och diskret tavla? Ja, det finns förstås fördelar och nackdelar med båda. Här handlar det om att utgå från vad som passar bäst där den ska sitta, samt vilket intryck du vill ge till åskådaren. På en stor vägg kanske två större tavlor intill varandra passar bra. Mindre tavlor kan också placeras tillsammans, på samma vägg, för att bli en enhet istället för ett litet och ensamt motiv som knappt syns.