Nyheter

Panasonic planerar förvärv av Systemairs luftkonditioneringsverksamhet

Panasonic har genom sitt Heating & Ventilation A/C Company för avsikt att förvärva den kommersiella luftkonditioneringsverksamheten från Systemair AB, en svenskgrundad global tillverkare inom ventilation och kommersiell luftkonditionering, till ett företagsvärde på 100 miljoner euro.

Panasonic meddelar idag att man ämnar förvärva den kommersiella luftkonditioneringsverksamheten från Systamair AB (nedan kallat Systemair), till ett företagsvärde på 100 miljoner euro.

Ett avtal har ingåtts om att köpa alla utestående aktier i Systemair S.r.l och Tecnair s.p.A, och i sinom tid även den verksamhet som bedrivs av anställda inom försäljning av luftkonditionering i Systemair GmbH i Frankfurt, Tyskland. Överföringen av försäljningsanställda från Systemair GmbH är föremål för HR-konsultationer i Tyskland.

Panasonic har dessutom erbjudit Systemair att förvärva alla utestående aktier i Systemair AC SAS och förväntar sig att Systemair kommer att acceptera erbjudandet efter personalkonsultationer i Frankrike. De förvärvade enheterna kommer, efter att ha slutfört nödvändiga förfaranden, att drivas som konsoliderade dotterbolag för kommersiell luftkonditioneringsverksamhet under varumärket Panasonic.

Det finns ett starkt intresse för miljöskydd och åtgärder för att hantera klimatförändringar i Europa, som är en nyckelmarknad för Panasonic, och ansträngningar görs för att övergå till ett koldioxidfritt samhälle. Förutom den ökande efterfrågan på energieffektiva och andra miljövänliga produkter har CFC som används som köldmedium i luftkonditioneringsapparater en inverkan på den globala uppvärmningen och därför kräver Kigali-tillägget till Montrealprotokollet2 och Europas F-gasförordningar3 en övergång till köldmedier med lägre växthuseffekt.

Inom luftkonditioneringsverksamheten tillverkar Systemair i dag luftkonditioneringsapparater med vattencirkulation som producerar varmt och kallt vatten genom att samla upp värmen i den omgivande luften i byggnader och fabriker och cirkulera den i utrymmen4 för att reglera rumstemperaturen, vilket kräver mindre köldmedium.

Genom att göra Systemairs tre luftkonditioneringsföretag till konsoliderade dotterbolag kommer Panasonic att skapa nya strukturer för utveckling, produktion, försäljning och underhåll för sin kommersiella luftkonditioneringsverksamhet samt skapa lösningar med högre mervärde inom varmvattenförsörjning och rumsuppvärmning, utöver luftkonditionering genom att kombinera de resurser som ägs av de två företagen. Dessutom kommer Panasonic att möta kundernas omfattande behov genom att lägga till miljövänliga kommersiella luftkonditioneringsapparater med vattencirkulation till sitt sortiment av luft/vattenvärmepumpar, luftkonditioneringsapparater för bostäder, kommersiella multisplit-luftkonditioneringssystem för byggnader och paketerade luftkonditioneringsapparater, som för närvarande finns tillgängliga i Europa, och därigenom påskynda ESG-hanteringen (miljö, socialt ansvar och bolagsstyrning) i Europa.

Panasonic Heating & Ventilation A/C Company är ett ledande företag som är verksamt inom luftkvalitetsbranschen med ventilationsfläktar och luftrenare samt inom luftkonditioneringsbranschen för bostäder och kommersiella fastigheter. Genom att kombinera konkurrenskraftig kunskap och teknik som samlats genom forskning som bedrivits i över 100 år strävar de efter att lösa sociala frågor och siktar på att skapa hälsosammare och bekvämare liv och samhälle.

Systemair grundades 1974 och har sitt huvudkontor i Skinnskatteberg, Sverige. Företaget är en ledande tillverkare inom ventilation och kommersiell luftkonditionering.

– Vi ingick en affärssamverkan med Systemair 2019 för att börja köpa kommersiella luftkonditioneringsapparater. Vi har utökat omfattningen av samarbetet, till exempel genom att sälja våra luft/vattenvärmepumpar för bostäder i kombination med Systemairs totala värmeväxlare. Genom att kombinera Systemairs teknik för kommersiella luftkonditioneringar med vår inverter- och energibesparingsteknik kommer vi att påskynda tillhandahållandet av lösningar med högt mervärde som våra kunder efterfrågar. Vi är mycket glada över att vi kommer att kunna bidra till våra kunder genom att teckna ett långsiktigt leveransavtal med Systemair och ytterligare fördjupa vårt partnerskap, säger Masaharu Michiura, vd för Panasonic Heating & Ventilation A/C Company. 

– Under åren vi har samarbetat med Panasonic inom kommersiell luftkonditionering och har, utöver  en djup förståelse för vår partners företagskultur och styrkor, även skapat en god relation. Vi fattade beslutet att sälja luftkonditioneringsverksamheten i Italien och Tyskland och avser att sälja luftkonditioneringsverksamheten i Frankrike, eftersom vi är övertygade om att fokusering på vår kärnverksamhet, ventilation, kommer att stärka vårt erbjudande till våra kunder och ligger i linje med vår strategi. Systemair strävar efter att vara den bästa partnern till våra kunder genom att fortsätta att erbjuda förstklassiga ventilationsprodukter, värmepumpar och integrerade värmepumpslösningar i våra ventilationssystem. Vi är mycket glada över att kunna fortsätta stödja våra nuvarande och framtida kunder på löpande basis genom att teckna ett långsiktigt avtal med Panasonic för leverans av kommersiella luftkonditioneringsapparater och ytterligare stärka vårt partnerskap, säger Roland Kasper, vd och koncernchef för Systemair.