Nyheter

Ny metod för stambytet

Rickard Otternäs som driver företaget Byggkommunikation AB har utvecklat en metod som förenklar stambytet, såväl för beställaren som för den som utför stambytet. Den nyframtagna appen gör det nu möjligt att steg för steg följa SPIKE-metoden direkt i mobilen eller i surfplattan. SPIKE-metoden ger ett hållbart stambyte till ett fast pris, dessutom på halva tiden mot ett traditionellt stambyte.

SPIKE-metoden är en helhetslösning för stambyten. Tekniken är ett prefabricerat väggsystem med ett extra utrymme bakom väggar, tak och golv där torr luft passerar, en så kallad luftad konstruktion. Materialet levereras i färdiga paket för respektive arbetsmoment, i produktionsordning och märkt per lägenhet. Inköp, transport och leverans styrs genom centrallager för färre materielleveranser och minskad klimatpåverkan.

Ett pris för hela stambytet

Målet med metoden är att stambyte ska generera högsta möjliga värde. Därför får man veta exakt vilket material som används, och till vilket pris, redan innan projektet startar. Det fasta priset inkluderar allt från materialtransport till egenkontroll.

– SPIKE-metodens tre delar är teknik, logistik och utförande, berättar Rickard Otternäs på Byggkommunikation AB. Kompletta badrum byggs av en entreprenör utifrån en standardiserad process, med fördefinierade moment och materialpaket. Och med vår nya app blir allt nu ännu enklare.

En fickguide i din telefon

– Med appen kan man följa hela metodens monteringsanvisning, steg för steg, med instruktioner och bildmaterial till metodens samtliga 26 moment, säger Rickard Otternäs. Det finns också ”Tänk på”-avsnitt för särskilt viktiga detaljer i de olika momenten.

I appen får man också tillgång till andra dokument som fungerar som stöd, bland annat mallar och verktyg som kan användas under stambytets gång, liksom säkerhetsdatablad, produktinformation och teknisk information för ingående artiklar. Här finns också tips på förberedande arbete som underlättar när de 26 momenten ska följas.

Andra fördelar med SPIKE-metoden:

Sveriges första klimatberäknade stambyte med en koldioxidkostnad på 1,3 ton per badrum.

73 procent av materialet som ingår i SPIKE-metoden är miljöbedömt av SundaHus, Basta eller Byggvarubedömningen.

Närproducerat är klimatsmart, även inom byggbranschen. Materialet är noga utvalt och 96 procent är tillverkat i Europa, varav 37 procent i Sverige.

En samordnad varudistribution säkerställer att rätt mängd material levereras ut till projekten, vilket ger minimalt med spill. Det innebär också färre leveranser och kortare transportsträckor.