Nyheter

Ny utmanare inom samhällsbyggande med fokus på digitalisering

Med över trettio års erfarenhet av samhällsbyggande i Centraleuropa, etablerar sig nu konsultbolaget Valbek i Sverige med svenska delägare bakom ratten. Med sin samlade erfarenhet från branschen vill initiativtagarna bevara den prestigelösa kulturen och platta organisationen, och samtidigt utmana den svenska konsultmarknaden.

– Medarbetarnas kunskap och engagemang är nyckeln. Det vill vi bygga vidare på, men på ett helt nytt sätt inom branschen,” säger Fredrik Öster, delägare och Vd för Valbek Sverige

Valbek är verksamt inom samhällsbyggnadsbranschen med cirka 700 medarbetare inom ett tjugotal teknikområden. Idag skapar de hållbara lösningar inom husbyggnad, stadsutveckling och infrastruktur i stora delar av Europa, främst på hemmamarknaderna Tjeckien, Slovakien, Tyskland och Ukraina. Nu etablerar de sig även i Sverige.

‐ Jag har under en tid lagt märke till utvecklingstakten och den höga tekniska nivån i de uppdrag Valbek tagit sig an. Det är ett imponerande bolag med fina värderingar som efterlevs i vardagen och med hög svansföring inom BIM och digital design. Att starta upp Valbek i Sverige kändes självklart när möjligheten dök upp, säger Fredrik Öster.

Fredrik Öster har lång erfarenhet av branschen, och med ett stort antal spännande byggnads- och samhällsbyggnadsprojekt bakom sig. Att arbeta effektivt med digitala verktyg har alltid varit ett stort intresse och stark drivkraft. Med en ny verksamhet kan man sätta effektiva, digitala arbetsmetoder från start, samtidigt som alla specialistområden finns etablerade inom Valbek sedan tidigare.

 ‐ Att använda modern teknik och digitalisering som verktyg, är en förutsättning för effektiva bygg- och projekteringsprocesser idag. Valbek bygger hela sin verksamhet kring BIM och digital design vilket jag ser som en förutsättning för att branschen skall kunna nå de mål som satts upp. Inte minst inom hållbarhet. Genom att kunna arbeta datadrivet och visualisera relevant och lättillgänglig information i alla skeden, kan byggprojekt nå en högre kvalitet, ökad effektivitet och kostnadsbesparingar, fortsätter Fredrik Öster.

Redan innan den officiella lanseringen har Valbek redan flera attraktiva kunder, och det finns fler som knackar på dörren. Nu har ett intensivt arbete börjat med att identifiera nyckelpersoner som drivs av utveckling, och som vill vara med att bygga Valbeks lag i Sverige.

‐ Från start kommer vi att arbeta med att bygga starka team med alltifrån utformning av våra kontor till hur vi arbetar i projekten. Vi har tröttnat på klassiska konsultpyramider som är väl utbrett idag. Nu skapar vi en arbetsplats där vi tillvaratar den familjära känslan i Valbek samtidigt som vi kombinerar erfarenheten från samtliga partners och medarbetare. Vi vill helt enkelt skapa en modern arbetsplats där vi själva vill arbeta med bra värderingar, tydliga förutsättningar för individen att växa och med spännande utvecklande projekt, avslutar Fredrik Öster.