Nyheter

Noterade fastighetsbolag har haft det tufft på börsen 

Fastigheter har länge varit betraktat som en mycket god investering och många fastighetsbolag har under de senaste åren gjort en mycket stark resa på Stockholmsbörsen Nasdaq OMX. Men i takt med att börsen har fallit kraftigt under det senaste åren så har också många fastighetsbolag åkt på rejäla smällar.

Anledningarna till detta är många, men det höjda räntor och inflation är två bidragande faktorer. Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB, är ett företag som har gått riktigt tungt under det senaste året. SBB är det fastighetsbolag som har drabbats hårdast under nedgången och har i år tappat 80% av sitt börsvärde. Aktien som runt januari handlas på cirka 65 kronor ligger i skrivande stund och skvalpar runt 12 kronor. Aktier har blivit ett folkligt intresse under senare år och bloggare som maxomia.se och många andra har intresserat sig. Fastigheter har för många känts som en trygg båt att sitta i, vilket har bidragit till deras uppgång och också den senaste tidens nedåtvändning. 

Framtidstron är ändå god

Trots att det känns aningen svajigt för många fastighetsbolag i nuläget så är framtidstron ändå god. Fastighetsbranschen sett till lång sikt har dock goda förutsättnignar för att ta sig ur den här svackan. Sveriges befolkning växer så det knakar och fastigheter som samhällsnyttiga projekt kan inte underskattas sett till behovet som finns. 

Samtidigt så har man under de senaste månaderna kunnat se fler och fler så kallade insiderköp. Som namnet antyder så är detta helt enkelt när människor verksamma i bolaget köper aktier. Insiders kan sälja av en lång rad olika anledningar, men tenderar enbart att köpa för att de tror att aktiekursen ska gå upp, någonting som har gått att se i framförallt Castellum. Fastighetsbolag har blivit populära bland FIRE-investerare, någonting som går att läsa mer om på sidor som riktar sig mot den typen av investerare såsom svenskafire.se.