Nyheter

Hyresgästföreningen : ”Vi behöver konkret politik som håller uppe bostadsbyggandet”

Boverket och Byggföretagen spår i sina senaste prognoser kraftig inbromsning i byggandet av nya bostäder. Enligt Boverket kommer bostadsbyggandet minska med nästan hälften.

Hyresgästföreningen vill se politiska krafttag för att undvika en djupare bostadskris och föreslår därför förmånliga statligt bygglån till bostadsbyggare.

– I det här läget kan inte staten sitta med armarna i kors och hoppas på det bästa. Redan idag bor nio av tio svenskar i en kommun med bostadsbrist. Vi behöver se konkret politik som håller uppe bostadsbyggandet för att vi inte ska gå ut ur den här samhällskrisen med en ännu mer elakartad bostadsbrist, säger Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen.

Bygginvesteringarna väntas krympa med nästan tio procent under året. Något som oroar Hyresgästföreningen.

– Jag tycker man kan titta på Finland som hållit uppe sitt bostadsbyggande även i sämre tider. Det har haft goda effekter på bostäder, jobb och ekonomin. Men vi står också inför stora samhällsomvandlingar inte minst i norra Sverige med den gröna omställningen. Då har vi inte råd att inte hålla uppe bostadstakten. Det handlar om bostäder som ska bli ett hem för alla de tusentals som ska flytta till Boden eller Skellefteå. Jag skulle vilja se att den nya regeringen snabbt hanterar situationen och presenterar förslag som gör att bostäder kan fortsätta byggas. Det tjänar vi alla på, säger Marie Linder.