Nyheter

”Bostadsbolagen måste arbeta förebyggande mot diskriminering”

Det skriver Jerk Elmén, processledare, Malmö mot Diskriminering. och Melinda Sjunnesson, jurist och processledare, Malmö mot Diskriminering i en debattartikel i Sydsvenskan:

”Ett bostadsbolag kan idag diskriminera utan att riskera kännbara konsekvenser. I en serie artiklar har Sydsvenskan belyst diskrimineringen som sker på bostadsmarknaden och hur den bidrar till segregationen. I en intervju uttrycker Familjen Skärskog fastigheter öppen rasism och fientlighet gentemot människor från Mellanöstern och Balkan. Det är ovanligt att fastighetsägare erkänner rasistiska hållningar i media. Det är desto vanligare att de på grund av fördomar hindrar människor från att etablera sig på bostadsmarknaden.”

”Bostadsdiskrimineringen som vi på Malmö mot Diskriminering möter är ofta mycket mer subtil än den öppna rasism som Familjen Skärskog fastigheter står för. Handlingar och beslut sker i en gråzon där det inte alltid går att konstatera att en hyresgäst diskriminerats enligt lagen. I grunden är problemet att fastighetsägarna, ofta omedvetet, i sina beslut påverkas av föreställningar om särskilda grupper.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.sydsvenskan.se/2022-10-19/bostadsbolagen-maste-arbeta-forebyggande-mot-diskriminering