Nyheter

Riksbyggen välkomnar Andreas Carlson som ny bostadsminister

Idag har statsminister Ulf Kristersson presenterat sin regering med Andreas Carlson (kd) som ny bostadsminister. I regeringsförklaringen framhölls att amorteringskravet följs upp med berörda myndigheter, vilket Riksbyggen tycker är positivt.

– Riksbyggen välkomnar Andreas Carlson som bostadsminister och ser fram emot dialog med honom om hur de bostadspolitiska utmaningarna kan lösas, säger Johanna Frelin, vd för Riksbyggen.

I regeringsförklaringen betonade Ulf Kristersson vikten av energifrågorna. Ett högkostnadsskydd för elpriser ska införas för hushåll.

– Om ett högkostnadsskydd ska införas är det väsentligt att alla i Sverige, oavsett upplåtelseform, får del av det, även boende i bostadsrättföreningar. Samtidigt behövs åtgärder för en fortsatt långsiktig omställning, säger Mårten Lilja, vice vd på Riksbyggen.

Unga vuxna är en grupp som har det tufft på bostadsmarknaden idag. Det finns redan idag ett färdigutrett och remitterat förslag på regeringens bord om ett startlån.

– Ett startlån för unga vuxna kan göra stor skillnad här och nu och bör införas skyndsamt. Idag är många unga hänvisade till den otrygga och dyra andrahandsmarknaden, säger Johanna Bjurskog, bostadspolitisk expert.

Foto: Evelina Carborn