Nyheter

Stora skillnader i priser mellan elbolag

Det finns stora skillnader i priser mellan olika elbolag. Detta innebär att det kan vara lönsamt att jämföra olika elbolag. Om du har ett stort byggföretag använder du givetvis mycket el, så du kan tjäna på att jämföra priser. Genom att jämföra priser och läsa recensioner hittar du det bästa bolaget för just dina behov.

Elpriser – hur påverkas byggindustrin av de höga elpriserna?

Elpriser är en viktig faktor för byggindustrin. De höga elpriserna som har nått upp till 5,77 Kr/KWh har påverkat branschen negativt, och det finns oro för att priserna kommer att fortsätta stiga. Men det finns flera saker som byggföretag kan göra för att minska sina kostnader, och därmed hjälpa till att hålla nere elpriserna.

En av de viktigaste sakerna som byggföretag kan göra är att se till att deras anläggningar är energieffektiva och hitta bäst elavtal. Detta kan göras genom olika åtgärder. Exempelvis kan man installera solceller eller andra typer av alternativ energi, eller man kan se till att anläggningarna är väl isolerade.

Spara pengar på att vara el smart på byggarbetsplatsen

Det är inte alltid lätt att vara el smart på byggarbetsplatsen. Det finns många olika saker man ska tänka på och det kan vara svårt att veta vad man ska göra för att spara pengar. Men det finns några enkla tips som alla kan följa för att göra det lite enklare.

– Se till att du har rätt verktyg. Det är viktigt att använda batteriverktyg. Dessa använder mindre energi men har ofta samma styrka.
– Stäng av elen när du inte använder den. Se till att stänga av all belysning och maskiner som du inte använder, så slipper du onödigt energislöseri.
– Stäng av belysningen när ni går hem.

Hur ser framtida elpriser ut?

Det är svårt att säga hur framtida elpriser kommer att se ut, eftersom det finns många faktorer som påverkar priserna. Priserna på olika energikällor kan variera, och det finns också politiska beslut som kan påverka priserna. En sak som vi vet är att elpriserna har ökat mycket de senaste åren, motsvarande över 500 % på en del platser i landet. Självklart hoppas alla att situationen vintern 2023 inte blir värre än i fjol, men det beror starkt på vilket väder vi får och om industrin samt elbilar kräver mer el, dvs efterfrågan överstiger utbudet.

Ha koll på vilket elområde du tillhör

Det är viktigt att ha koll på vilket elområde du tillhör, eftersom det påverkar priserna på din elräkning. I Sverige finns det fyra olika elområden och elpriserna varierar beroende på vilket område du tillhör. Så det är smart att jämföra priser innan du bestämmer dig för ett elbolag.