Nyheter

Dominoeffekt när byggföretag saknar prognosstöd

I en stor rapport från konsultföretaget Radar har man analyserat digitaliseringens utmaningar och drivkrafter för den nordiska byggbranschen. 
Av rapporten framgår att sju av tio byggföretag i Norden inte får det digitala systemstöd som behövs för verksamheten. Ännu fler, 76 procent, menar att lönsamheten skulle kunna ökas redan idag med hjälp av den teknik som finns på plats. Det finns en brist på digitalt stöd i kärnprocesserna som påverkar företagens förmågan att se framtida kostnader, intäkter och ändringar i dessa flöden.
Det som däremot upplevs fungera bättre handlar om hanteringen av projekt såsom administration, rapportering, dokumentation, men också delar som ofta är kopplat till själva fysiska byggen eller arbetsplatser såsom ID06, personalliggare och tidsrapportering.
Rapporten visar även att det inom den nordiska byggsektorn bara är drygt 40 procent av företagen som har fungerande stöd för den interna samordningen, där endast Finland når över 50 procent.
I takt med att byggbranschen blir mer digitaliserad ställs organisationerna inför nya utmaningar att interagera med verksamhetsprocesser och centrala system. Att samordning mellan enheter upplevs som det område där man har minst fungerande stöd idag blir därför problematiskt. Mycket låga IT- kostnader i förhållande till omsättning skulle kunna påvisa ett effektivt utnyttjande av medel, men den eftersläpande digitaliseringen visar snarare på systematiska problem att driva intresse och förståelse för hur IT skapar värde.
Idag investerar branschen en knapp procent av omsättningen, den lägsta nivån sett till alla branscher. Till detta kommer nu en kraftig inflationen.