Nyheter

Världens första 3D AI-igenkänningssystem för stora betongkonstruktioner

Kiwa och Spotscale har ingått ett partnerskapsavtal för utveckling av framtidens inspektionsteknik, en som använder AI för att förutsäga livslängden för betongkonstruktioner.

AI (artificiell intelligens) ger möjlighet att använda högupplösta bilder tagna av drönare för att kartlägga inte bara mycket mindre utan även större skador på besiktigade konstruktioner (som till exempel broar, dammar, kraftstationer och vattentorn). Denna teknik kan användas för att övervaka miljontals individuella brister och defekter samt för att kategorisera dem på ett sätt som är omöjligt att uppnå med konventionella inspektionsmetoder. Fördelarna för kunderna är dramatiskt förbättrad kvalitet, tidsbesparingar och bättre kontroll över betongkonstruktionernas skick.

Betong är ett av de viktigaste byggmaterialen i världen.

I början av 1900-talet ansågs armerad betong vara ett material med inget eller lite underhållsbehov och så gott som evigt. Detta har dock sedan dess visat sig vara osant och som ett resultat är Europa nu hem för en otrolig mängd defekt infrastruktur och skadade byggnader.

Kiwas långa erfarenhet och unika kunskap om rådgivning och testning, inspektion och analys av till exempel betongkonstruktioner erbjuder en enorm mängd data för att träna programvarans AI.

Kiwas roll är att ta fram kvalitetssäkrat utbildningsmaterial omfattande relevanta typer av skador för programvarans AI samt att validera inspektionsprestanda för att säkerställa att den uppfyller de uppställda kraven för besiktning och provning, vilket är något som Kiwa har gedigen erfarenhet av, som t.ex. från kärnkraftsindustrin.

– Idag gör den automatiserade bildanalysen och bearbetningen av enorma mängder högupplösta bilder det möjligt för maskininlärning att hitta ett stort antal små sprickor i extremt stora strukturer. Detta kräver dock att denna enorma mängd information kan struktureras i en 3D-modell för att ge en överblick över bristerna och deras storlekar över hela strukturen, vilket har varit omöjligt fram till idag, säger Ludvig Emgård, grundare och VD för Spotscale.

Tack vare Kiwas expertkunskap om och metoder för konkret analys, tillsammans med de automatiserade maskininlärningsmetoderna och mänskliga input/justeringar från Spotscale, har resultaten av det gemensamma utvecklingsarbetet potential att förändra själva karaktären på hur inspektioner och livstidsanalyser av betong. infrastruktur och byggnader bedrivs.

– Kiwa ser stora möjligheter från vårt partnerskap med Spotscale. Deras unika mjukvara och AI kombinerat med Kiwas unika expertis och kunskap inom betongkonstruktioner kommer att ge verkliga fördelar för våra kunder och samhället i stort. Att arbeta förebyggande och öka effektiviteten minskar kostnaderna på både kort och lång sikt, säger Erik Landgren, landschef Kiwa Sweden AB.

Detta partnerskap sätter Kiwa och Spotscale i förgrunden bland världens största TIC-företag när det gäller strukturell hälsoövervakning av infrastruktur.