Nyheter

Norconsult & Urbaniqs förslag för utvecklingsprojektet i Bjørvika

Norconsult med bidrag från Urbaniq har idag presenterat sitt förslag på Grønlikaia, Oslos sista stora utvecklingsprojekt i Bjørvika. Förslaget betonar naturåterställning över och under vatten och återinför en efterlängtad tidvattenzon i Oslos inre hamnbassäng.

Oslo är världens enda huvudstad som ligger i en fjord, så när Bjørvikas senaste utvecklingsområde ska planeras görs det ordentligt. Hav Eiendom, som tillsammans med Oslo Havn utarbetar detaljbestämmelser för Grønlikaia, fick in 118 ansökningar när de bjöd in en prekvalificering för utvecklingen av fjordområdet. 16 tvärvetenskapliga team valdes ut för att utföra parallella uppdrag för de fem delområdena.

Norconsult och Urbaniq har gemensamt presenterat sitt förslag för delområdena Buffersonen och Kongshavn norr. Området ska vara en buffert mellan staden och hamnverksamheten i Sydhavna. Här kommer ett helt nytt friområde och stor vikt kommer att läggas på naturrestaurering. Kongshavn Nord planeras bland annat som beredskapshamn för räddningstjänsten.

Fjordens flora och fauna sätts främst

Konceptet, kallat Fjordgartneren, syftar till att skapa ett urbant område i socialt och ekologiskt samspel med fjorden. Fjordgartneren blir en destination där fjordens natur är utgångspunkten för att programmera och utforma arkitektur och landskapsarkitektur och där kunskap om landskapet ovan och under vatten forskas, används och sprids.

De flesta av de centrala strandzonerna i Oslo är ordnade på mänskliga villkor. Konceptet Fjordgartneren vill etablera är en plats där fjordens egen flora och fauna prioriteras, men där folk bjuds in att komma och hälsa på. Arkitekturen speglar traditionell norsk kustarkitektur och stärker därmed kopplingen till fjorden och stranden och förenar arkitektur och landskapsarkitektur.

Inspiration till strukturen är hämtad från så kallade ”Notheng”, som är kustnorges historiska byggnader för torkning av noter. Notheng är arkitektoniska symboler för en kulturell tradition där människor lever hållbart och aktivt i symbios med havet. Uttrycket är enkelt, lågmält och modulärt, med möjlighet till återanvändning av material och konstruktioner. Byggnad och stadsrum blir ett genom att skapa mjuka övergångar mellan det som är utanför och det som är inne.

– Med storsatsningen på tvärvetenskaplig stadsutveckling vid Grønlikaia skapar vi framtidens hållbara lösningar i kustlandskapet. Vårzon och naturrestaurering har varit speciella i detta uppdrag. Vi har ett starkt tvärvetenskapligt team vilket gör att vi vid utvecklingen av området kunnat fokusera på terrängen både ovan och under vatten. Det handlar om att återskapa vår natur och stärka djur- och växtlivet i fjorden, säger Kjetil Espedal, landskapsarkitekt och ledare för tävlingsteamet.

Utvecklar kusten i en mer hållbar riktning

Specialistgruppen har bestått av experter inom kust- och hamnteknik, biologer, naturvetare, marinbiologer, arkitekter, landskapsarkitekter, specialister på teknisk infrastruktur och stadsutvecklare. Norconsults tvärvetenskapliga karaktär möjliggör en investering i kustsamhällen, och med Grønlikaia och projekt som kajerna i Bjørvika, nya elektriska färjekajer på Osloöarna, Lysakerfjorden friluftsö, utsläppsfri tunnelbana till havs i Trøndelag, Økokyst och andra miljöövervakningsprogram utvecklar företaget kusten i en mer hållbar riktning.

– Oslofjorden, och särskilt de inre delarna, har blivit väldigt förorenade under de senaste 100 åren. Vårt förslag till utvecklingen vid Grønlikaia drivs av att vi har övervägt vilka effekter byggandet har på naturmiljön. Buffertzonen är framåtblickande och ett exempel på ett projekt där naturen får större utrymme. En soptipp förvandlas till något naturligt och värdefullt för dem som lever över och under vatten, säger Elisabeth Lundsør, marinbiolog på Norconsult.

Lundsør har en affärs Ph.D. där hon studerade miljöutvecklingen i inre Oslofjorden under de senaste 100 åren. Hon lyfter fram vikten av tvärvetenskapligt samarbete i tidiga skeden.

– Om man ska lyckas med hållbarhet och ta ut miljövinster är involvering av en lång rad ämnen tidigt i projekt en nödvändighet. I tävlingen Grønlikaia har samarbete mellan ämnena i tidig fas gjort att vi kan prata om klippor, sluttningar och fågelliv tillsammans med ämnen som arkitektur och infrastruktur. Detta har stärkt vår lösning, ökar områdets relevans och gett en ömsesidigt brant inlärningskurva för de inblandade parterna. Önskan är att bjuda tillbaka havsliv och fauna i luften, på land och under vatten, vilket vi tror att vår professionella sammansättning löser, säger Lundsør.

De 16 bidragen till parallelluppdraget visas just nu på gamla Munchmuseet i Tøyen. Utställningen är en del av Oslos arkitekturtriennale.

Mer information om Grønlikaia och bidragen finns på:

haveiendom.no.