Nyheter

Nu är Täby Centrums solcellstak invigt: Motsvarar en årlig förbrukning av 300 lägenheter

Text: Mikael Hedlund

Westfield har tillsammans med Solkompaniet täckt 2000 kvadratmeter takyta av Täby Centrums tak med 864 monokristallina solpaneler. Panelerna beräknas producera 400 000 kilowattimmar solenergi om året, vilket motsvarar en årlig förbrukning av ca 300 lägenheter.

Med dagens elpriser har anläggningen betalats på cirka sju år.

I måndags var det invigning.

– Tack vare det kontinuerliga arbetet har vi över tid reducerat vår energiförbrukning med 20 procent i Westfield Täby Centrum, säger Linda Jensen, Centrumchef för fastighetsägaren Westfield Täby Centrum. 

­– Hållbar utveckling är en prioriterad fråga för oss i kommunen. Halva Täby ska vara grönt och hela Täby hållbart. Täby har halverat koldioxidutsläppen sedan 1990-talet nu går vi vidare. Härnäst kommer den nya simhallen som är en energikrävande verksamhet, att utrustas med solceller på taket och vi har också reserverat mark för att bygga en solcellspark, säger Johan Algernon, Stadsbyggnadsnämndens ordförande i Täby. 

­– Solkompaniets målbild är att solel ska vara minst tio procent av Sveriges elproduktion år 2030. För att nå dit behövs fler solcellanläggningar byggas på våra tak, säger Axel Alm vd på Solkompaniet.  

Solen är den renaste formen av energi och det mest miljövänliga sätten att producera solenergi på.

Foto: Lars Clason