Nyheter

Stora Enso satsar på KL-trä

– Den globala marknaden för träbaserade bygglösningar förväntas öka med mer än 10 procent mellan 2021 och 2030, sade Stora Ensos VD Annica Bresky på Stora Ensos kapitalmarknadsdag till Dagens Industri.

Stora Enso är övertygad om att träbaserade bygglösningar är en del av framtidens byggande. För KL-trä (Korslimmat trä) siktar man på att öka omsättningen med mer än 40 procent fram till 2030.  Enligt en nyligen publicerad rapport från Internationella Energirådet, IEA, står byggmaterial som stål, cement och glas för 11 procent av världens utsläpp av koldioxid och för varje kubikmeter trä som ersätter betong binder man 1 ton koldioxid som annars skulle ha släppts ut.

Under hösten kommer Stora Enso starta produktionen vid sin nya KL-träfabrik i Tjeckien. Den årliga kapaciteten kommer att ligga på 120 000 kubikmeter och därmed lyfta Stora Ensos kapacitet till 410 000 kubikmeter.

INvesteringen är 840 miljoner kronor.