Nyheter

Navet: Bra fart i byggandet, men negativa förväntningar

Takten i de påbörjade husbyggnadsinvesteringarna under årets första sex månader var god och om utvecklingen skulle fortsätta i samma hastighet i höst, skulle helårsvolymen kunna växa med 5-10 procent.

– Troligen blir resultatet mer negativ, menar Jens Linderoth, analysansvarig hos affärskonsulterna Navet AB, som tar fram prognoser och analyser på bygg- och fastighetsmarknaden och fortsätter:

– Vi noterar en tydlig försiktighet i de omfattande antalet intervjuer som genomförs i samband med våra konjunkturrapporter.

– Vi noterar även en inbromsning i antalet beviljade bygglov och planerade projekt för de kommande 1-2 åren. Kombinationen av stigande räntor, kraftigt höjda materialpriser, ökade energikostnader och deppigare hushåll, gör att vi väntar oss en tydlig inbromsning av byggandet i år och en mer markant nedgång nästa år, fortsätter Jens Linderoth.

– I våra prognoser är det främst flerbostadshusbyggandet som påverkas negativt de kommande två åren, i spåren av höjda räntor och fallande bostadspriser. Näringslivets husbyggnadsinvesteringar missgynnas troligen av vikande konjunktur i kombination med stigande räntenivåer och höga energipriser, avslutar Jens Linderoth.

Navets konjunkturrapport för bygg- och fastighetsmarknaden släpps den 30 september.

Källa: Navet AB