Nyheter

Debatt: ”Behovet av industriella byggmetoder är akut”

”Politiken måste anpassa planering och byggnormer för ett industriellt byggande. Boverket varnar för en brant inbromsning av byggandet samtidigt som det råder bostadsbrist i majoriteten av Sveriges kommuner. Skenande byggkostnader och kraftigt stigande räntor skapar behov av omedelbara lösningar.”

Det skriver Kajsa Hessel, Vd Svensk Byggtjänst, Henrik Melkstam, Författare till Bygg för fler! Agenda för bostadsbyggande och Mikael Sjölund, Författare till Bygg för fler! Agenda för bostadsbyggande i en debattartikel i Dagens Samhälle:

”Om Sverige ska få fram tillräckligt många bostäder, som människor har råd att bo i, måste något hända. Det som byggs har en för hög prislapp. De svenska byggkostnaderna är de högsta i EU – 66 procent högre än snittet enligt Eurostat. Den återkommande frågan sedan mer än ett sekel är: Hur kan det byggas mer effektivt, billigare och för fler?”

”Lösningar finns men förbises. I Sverige bubblar en ny-industrialisering i kölvattnet av den batteritillverkning som tagit fart. Men i den svenska byggbranschen har den förra industrialiseringen inte slagit igenom ännu: det mesta som byggs, byggs fortfarande med hantverksmässiga metoder. Behovet av att låta effektiva, industriella byggmetoder slå igenom på bred front är akut.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.dagenssamhalle.se/opinion/debatt/behovet-av-industriella-byggmetoder-ar-akut/