Nyheter

Från 0 till 2 mdkr på 10 år

För 10 år sedan, 2012, köpte Svensk Husproduktion varumärket LB-Hus, och startade åter upp husfabriken i skånska Bromölla. Inom tre år passerar företaget en omsättning på 200 mkr och når plusresultat (2015). Man är då ca 40 anställda, med inriktning på styckehusförsäljning.

Ett år senare uppnår Svensk Husproduktion kreditvärdighet AAA, och 2017 breddar man verksamheten med en satsning på Grupphusutveckling och B2B-försäljning. Samma år utses man som Gasellföretag utav av Dagens Industri.

Fram till 2021 växte företaget organiskt, med väl planerade investeringar för ökad effektivitet och kapacitet, i det som nu är en av landets mest moderna fabriker för prefabricerade trähus. 2018 passerar man 500 mkr i omsättning och 2019 utses man till Mästargasell. Den väntade marknadsnedgången, i och med pandemin, lyckades man parera utan försäljningsnedgång, eller minskning av personalstyrkan som nu uppgår till över 100 medarbetare.

I mars 2021 förvärvades Trivselhus AB från Södra. Trivselhus AB hade brottats med betydande lönsamhetsproblem under några år, och bolagen la nu in högsta växel för att vända dessa siffror genom effektivisering, synergieffekter, strategiskt inköpsarbete samt erfarenhetsbyten mellan företagen. Det kraftfulla förändringsarbetet visade sig bli en succé då Trivselhus ett år senare redovisar positivt resultat. I förvärvet ingick även varumärket Movehome, och en modern fabriksanläggning i småländska Landsbro.

2022 var det dags för nästa steg i framtidssatsningen för ökad tillväxt. Koncernen gjorde en omfattande omstrukturering där varumärket LB-Hus ombildades till aktiebolag och ett nytt dotterbolag skapades för hela koncernens grupphusutveckling och B2B-försäljning, Svensk Husproduktion Projekt AB.

När bolaget nu firar 10 årsjubileum, 2022, kan man stolt konstatera att man är en av Sveriges största småhusproducenter, med en marknadsandel på drygt 10 procent och med en omsättning på 2 mdkr. Men äger två av Sveriges modernaste husfabriker, och har en stor tillgång i de närmare 400 erfarna och dedikerade medarbetare som finns utspridda i hela landet. Jubileet firas bl.a. med Öppet-hus-dagar på fabrikerna i Bromölla och Landsbro, för samtliga medarbetare och deras familjer.

– Att få vara med och leda ett bolag, på en sådan här fantastisk utvecklingsresa, har varit oerhört spännande. Och att se hur våra medarbetare hela tiden aktivt deltagit i den satsning och det förändringsarbete som företaget genomgått är inspirerande. Utvecklingen av våra bolag kommer givetvis att fortsätta. Vi är rätt positionerade på marknaden, och vi har en spännande framtid framför oss, säger Stefan Holmberg, VD och Koncernchef för Svensk Husproduktion.