Nyheter

Professorer i stadsbyggnad: ”Sverige behöver fler Chinatowns – inte färre”

”Boendesegregation är inte nödvändigtvis ett problem, och kan ändå inte lösas genom att några byter adress. Sveriges städer skiljer sig från omvärldens. På Manhattan är Chinatown en del av staden, här åker vi förbi stadsdelar i stället för igenom dem. Vi behöver uppdatera idén om staden som rum.”

Det skriver Ann Legeby, professor i tillämpad stadsbyggnad, KTH och Lars Marcus, professor i stadsbyggnad, Chalmers i en debattartikel i Dagens Nyheter:

”Statsminister Magdalena Anderssons (S) uttalande: ”Vi vill inte ha några Chinatowns i Sverige, vi vill inte ha Somalitown eller Little Italy” i DN, har väckt stor uppmärksamhet – även bland socialdemokrater. Det finns ingen orsak att ifrågasätta den goda viljan i detta men det är ett flagrant exempel på var debatten hamnar om den vilar på fel beskrivningar av problemen.”

”Med dagens definition av segregation baserat på administrativa områden hamnar vi ständigt i att lösningen ska återfinnas inom dessa områden. Men sådana områden är abstrakta statistiska enheter som vare sig beskriver hur städer ser ut eller fungerar. För att förstå segregationen behöver vi betydligt bättre kunskap om hur städers rumsliga struktur påverkar livet i städerna.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.dn.se/debatt/sverige-behover-fler-chinatowns-inte-farre/