Nyheter

Brist på bostäder bromsar den industriella utvecklingen i norra Sverige

Brist på lägenheter och villor kan bromsa den industriella utvecklingen i norra Sverige. Fram till 2021 har nybyggnationen av bostäder inte mött efterfrågan. Det visar en granskning av Dagens Samhälle.

– Vi har lagt krut på att intressera fastighetsaktörer och få dem att inse att det som sker här är på riktigt, säger Lorents Burman (S) kommunstyrelsens ordförande i Skellefteå till Dagens Samhälle.

Lorents Burman fortsätter:

– Det går ju inte att i förväg bygga klart nya bostadsområden och sedan vänta in att egna invånare och nya Skelleftebor ska flytta in. Så fungerar inte bostadsmarknaden, det ger inte lönsamhet för fastighetsaktörerna.

Nu har det faktiskt börjat byggas mer i norra Sverige  – problemet är att utbudet inte matchar efterfrågan.

Skellefteås kommunala bostadsbolag, Skebo, ska bygga runt en femtedel av av de nya bostäderna i expansiva Skellefteå och resten ska byggas av privata aktörer. Oavsett orosmolnen kring bostadsbyggandet: kriget i Ukraina, inflationen och räntan måste bostäder byggas för att möta kommunens  behov.

Northvolts jättefabrik byggs i etapper och beräknas vara helt utbyggd 2025. Fabriken kommer att ge 5000 nya jobb i kommunen – så utmaningarna för Skellefteå är många och komplexa.

På Bergsbyns industriområdet i Skellefteå byggs Northvolt Ett där Northvolt kommer ha större delen av sin batteriproduktion. Fabriken blir Europas största batterifabrik med tillverkning av litiumjonbatterier för elbilar och lagring av energi. Området är lika stort som 40 fotbollsplaner och Northvolts etablering kommer genererar i cirka 3000 arbetstillfällen i Skellefteå när fabriken är helt utbyggd år 2025.