Nyheter

Oslos nya höghusstrategi

Norska banken SpareBank 1 vill ta del av den spännande utvecklingen av den norska huvudstaden, bland annat genom etableringen av ett nytt bankkvarter i stadskärnan. De har därför idag lämnat in sitt förslag till Oslo kommuns nya höghusstrategi.

– Som en stor fastighetsaktör vill vi bidra till en hållbar utveckling i Oslo, i linje med vad SpareBank 1-bankerna gör lokalt runt om i Norge. Vi har nu lämnat in två remisser till Oslos nya höghusstrategi. Med detta vill vi bidra positivt till stadsutvecklingen, till nytta för de människor som bor och arbetar här, säger vd Wenche Seljeseth på SpareBank 1 Forsikring.

SpareBank 1 Forsikring förvaltar betydande investeringsfonder för norska pensionskunders räkning. Bolaget äger och förvaltar över 150 000 kvadratmeter fastighet.

De två förslagen till Oslos nya höghusstrategi avser fastigheter i Oslos centrum öst och på Skøyen. Båda fastigheterna är centralt belägna vid viktiga knutpunkter för kollektivtrafiken.

I remissen föreslås ett höghus som ska samla stora delar av SpareBank 1:s verksamhet i Oslo. Projektet, som fått namnet Bankkvartalet, skapar ett utåtriktat område med butiker, restauranger, torg och ett höghus av hög arkitektonisk kvalitet.

– Vi är övertygade om att förslaget om Bankkvartalet kan utlösa ett engagemang för hur bra det här området är, och kan bli. Vi siktar på att ge mycket mer tillbaka till denna del av centrala Oslo. Det både behöver och förtjänar det, säger Petter Haugen, fastighetschef på SpareBank 1 Forsikring.

Grönare stadsrum och mer stadsliv

Inspelet visar ett vitaliserat kvarter med fler och bättre stadsrum, och mer utrymme för aktivitet och stadsliv på markplan.

– Det här kan locka folk till området så att kollektivtrafiken stärks och servicenäringen blomstrar. Upplägget betonar ett varierat utbud på gatunivå. Det ligger i linje med sparbankernas värdegrund och den samhällsbyggande roll de har, säger Haugen.

Att investera i grönområden kommer att öka den biologiska mångfalden i centrala Oslo. SpareBank 1 har också stora miljöambitioner för höghuset, genom bland annat energieffektivisering, återanvändning av material från befintliga byggnader och miljövänliga materialval i nybyggnaden.

Det välrenommerade arkitektkontoret Schmidt Hammer Lassen har ritat byggnaden som är 114 meter hög i designen. De valdes ut i en arkitekttävling där tre arkitektkontor bjöds in för att lämna förslag på höghus.

Ny puls för utvecklingen av Sjølyst

SpareBank 1 Forsikring äger också en grupp byggnader runt Sjølyst Plass längs Karenslyst Allé på Skøyen. Här har input skickats om ett nytt höghus som skulle kunna skapa mer aktivitet och puls i stadsdelen. Målet är att Sjølyst Plass ska bli en destination för både Oslos invånare och besökare.

– Det nya höghuset på Skøyen kommer att skapa viktiga ringeffekter. Byggnaden kommer att stå som ett landmärke och en portal mellan staden och den öppna landsbygden i Oslo. Med fler aktivitetserbjudanden kommer också användningen av stadsdelen att öka, säger Haugen.

Höghusets översta våning är tänkt att vara allmänt tillgänglig, med restaurang och utsiktsplattform. På marknivå har SpareBank 1 Forsikring ambitioner om en kulturarena, förutom ett spännande restaurangområde.

En av de centrala ambitionerna för SpareBank 1 Forsikrings fastighetsförvaltning är att skapa en levande miljö i och runt sina byggnader.

– Vi tror att framtidens städer handlar om att göra byggnaderna och bebyggelsen inkluderande, trygga och hållbara. I höghusutredningen är den tydligaste förutsättningen för att höghus ska tillåtas att projektet ger mycket mer tillbaka till staden än vad det tar. Det håller vi helt med om och det anser vi att de här två projekten helt klart gör, avslutar Petter Haugen.