Nyheter

Projektet Ekobyn Ladriket fördubblarar byns befolkning

Går det att vända trenden kring centralisering och skapa en levande landsbygd? Denna fråga uppstod i Kaxås i Jämtland i början av 2019. Då hotades skolan i Kaxås av nedläggning, och sedan dess har en otroligt resa gjorts.

Bye Plåt är plåtentreprenörer i projektet Ekobyn Ladriket där 32 hus håller på att byggas. Här berättar Johan Olofsson på Bye Plåt om det unika projektet.

– Det är entreprenören Dan Olofsson som gjort detta möjligt. Han har anknytning till Kaxås och har spenderat mycket tid här. Vi på Bye Plåt har arbetat med Dan i många år och gjort plåtslageriarbete i många av hans fasatighetsprojekt. Dan vill att landsbygden ska leva, då behövs inflyttning och för det behövs bostäder. Det var så det började, och när man nu lockat hit fler familjer till Kaxås behövs även ny vallabod, utegym, padelbanor med mera,  säger Johan Olofsson, en av två ägare av Bye Plåtslageri AB.

På hemsidan för projektet Kaxås kan man läsa:

”Vi ska driva ett antal projekt som syftar till att vända befolkningstrenden i Kaxås med omnejd. Misslyckas vi har inget egentligen hänt. Lyckas vi skapas ny framtidstro för bygden.”

Eftersom att Dan Olofsson värnar om landsbygden är det också en självklarhet att välja lokala entreprenörer i den utsträckning det är möjligt. Bye Plåt som länge arbetat med Dan fick frågan om att lämna ett anbud på projektet Ekobyn Ladriket.

Johan tog fram kalkyler för projektet som består av tre olika hustyper i varierande storlekar samt garage. I början av 2020 drog projektet igång tillsammans med ett lokalt team där alla kände alla.

 

Vecka 35_Kaxas_Bye plat_Ekobyn Ladriket_bild 1.jpg

Bilden visar hur Ekobyn Ladriket kommer att se ut. Bild från projektkaxas.se.

Bevego i Östersund

– Jag tog in pris på materialet från Bevego, på pannplåt, takavvattning och taksäkerhet. Jag tog faktiskt inte in pris från någon annan leverantör. Bevego är väl inarbetade här runt Östersund och jag gillar att handla från dem. Det var föreskrivet pannplåt och vi ville använda oss av zink/magnesium, just denna kombination var utmanande att få tag på. Här var Mattias på Bevego till stor hjälp och tog bland annat kontakt med Ekonomistål som kunde leverera plåten till oss, säger Johan.

Zink/magnesium

På ritningarna över Ekobyn Ladriket var taken i galvad plåt. Johan föreslog att byta det galvade materialet mot zink/magnesium, och efter att ha diskuterat med arkitekten gjordes denna ändring. Galvad plåt har en blank yta som reflekterar ljuset från himmel, medan zink/magnesium har en mjukare matt yta. När plåt av zink/magnesium varit i kontakt med luft bildas snabbt en vacker patina som gör taket mörkare och mörkare med tiden.

Bye Plåtslageri AB i Ytterån

Kaxås ligger 3,5 mil från Ytterån där Bye Plåt har verkstad och kontor, så denna gång har plåtslagarna riktigt nära till byggarbetsplatsen. När man har hela Jämtland, Härjedalen och mer därtill som sin arbetsplats brukar det bli långa sträckor och mycket tid som spenderas i bilen. Bye Plåt startades av Johans pappa och hans kompanjon, men drivs sedan drygt 20 år tillbaka av Johan och kollegan Lennart.

– Jag jobbade på Bye Plåt till och från när jag var en liten grabb. Sedan arbetade jag som snickare på en snickarfirma, men en dag när vi var i Storlien vid norska gränsen och arbetade ringde pappa och frågade om jag ville ta över plåtslageriet. Då sa jag bara, ja, jag tar över. Sedan 2001 har jag och min kompanjon Lennart drivit Bye Plåt. Sedan vi tog över företaget har vi blivit fler och fler medarbetare och idag är vi 10 personer, säger Johan.

 

Vecka 35_Kaxas_Bye plat_Ekobyn Ladriket_bild 2.jpg

Utsikt över Hällsjön. Bild från projektkaxas.se.

Ekobyn Ladriket i Kaxås

Arbetet i Kaxås har nu rullat på i 2 år. Det är ett omfattande projekt där man reser 1-2 hus åt gången. När stommen är rest blir det ett intensivt arbete för plåtslagaren. Därefter följer några veckors väntan som de fyller med andra projekt, tills det är dags för nästa hus i Ekobyn Ladriket att få taket och andra plåtdetaljer på plats. För Bye Plåt är detta ett stort projekt och nu återstår ca 10 av 32 hus.

De nybyggda husen i Kaxås som kallas Ekobyn Ladriket ligger på en sluttning med magisk utsikt över byn och Hällsjön. Området består av påkostade och välgjorda hus av hög kvalitet. Ca 1,5 år efter att detaljplanen för det nya området vann laga kraft är de 32 husen slutsålda och beräknas stå färdiga under 2024. I projekt Kaxås har även 14 befintliga hus förmedlats och fått nya ägare. Tillsammans har detta resulterat i en befolkningsökning i Kaxås med omnejd på 160 %.

Totalt kommer 63 barn att ha flyttat in till byn, så istället för att Kaxås skola nyss hotades av nedläggning behöver både förskola och skola byggas ut för att ge plats för fler elever. 80 % av de inflyttade kommer från andra län och regioner, där några av familjerna även kommer från andra europeiska länder.

 

Vecka 35_Kaxas_Bye plat_Ekobyn Ladriket_bild 3.jpg

 

Ett lyckat resultat

Detta är ett projekt som visar att många uppskattar andra värden än de som storstaden kan ge. Projektet har satsat på aktiviteter för familjer och de boende i Ekobyn Ladriket har tillgång till gemensam bakstuga, padelbanor, tennisbana och grillplats som man kan boka. Skotrar finns att hyra, skidspår och vandringsspår underhålls och för de som vill ha häst finns stall, paddock och hagar att ta del av.

Projektet har rullat på bra och i skrivande stund har Johan lagt en beställning på material från Bevego för fem garage och ett par hus. Med två års erfarenhet av projektet är det enkelt att veta hur mycket material som går åt, och vilka rutiner som fungerar. Samarbetet med Bevego har flutit på bra hela tiden, och trots ovissa tider kring leverans av material har detta inte påverkat Johan och teamet.

Takavvattning och taksäkerhet

Johan betonar också att han uppskattar att beställa allt material från ett och samma ställe, framför allt i denna typ av projekt som är så omfattande. Då är det skönt att ha allt samlat på ett ställe, och ta hjälp av en partner som Bevego för att samordna leveranserna. Förutom Pannplåt från Ekonomistål har Bye Plåt även beställt takavvattning från Plannja och Taksäkerhet från CW Lundberg från Bevego. Dessa produkter beställdes i galvat stål för att matcha takplåten i zink/magnesium.

Plåtslagaryrket var det rätta valet

Johan är nöjd med sitt val att gå över till plåtslageribranschen från att ha arbetat som snickare.

– Det utbildar sig ungefär hälften så många plåtslagare som det går i pension varje år, så det är stor brist på plåtslagare. Om man är en ungdom som vill lära sig ett hantverk och kan tänka runt och fyrkantigt på samma gång, då tycker jag att man ska fundera på att bli plåtslagare. Det är ett fritt arbete där man får tänka själv, avslutar Johan.