Nyheter

Hård kritik mot destruktiv skatt från Företagarna

Arbetsgivaravgiften inrättades från början för att finansiera socialförsäkringar, men har alltmer kommit att bli en ren skatt.

En stor överbeskattning av löntagare och företagare sker i det tysta, säger Patrick Krassén, tf samhällspolitisk chef på Företagarna.

Ett av de största hindren för jobbskapande är Sveriges höga arbetsgivaravgifter. Det svarar Företagarnas medlemmar gång på gång i våra undersökningar, och numera är dessutom uppåt hälften av det som betalas in som arbetsgivaravgift ren skatt, utan koppling till sociala skyddsnät.

Sveriges nivå på arbetsgivaravgifter ligger drygt tio procentenheter högre än snittet för europeiska länder och utgör därför en konkurrensnackdel, särskilt för kvalificerade jobb.

Att sänka arbetsgivaravgifterna måste prioriteras hos alla partier med ambitioner att skapa ett välfungerande företagsklimat i Sverige, fortsätter Patrick Krassén. 

Företagarna vill se en generell sänkning av arbetsgivaravgiftens skattedel, detta för att göra det mindre kostsamt att anställa. Det krävs också en utökning av de riktade sänkningar som har visat sig effektiva, till exempel de som riktats till de minsta företagen.