Nyheter

OVK inspektion, hur och av vem?

Obligatorisk ventilationskontroll (OVK) är en inspektion av ventilationssystemet i en byggnad. Kontrollen utförs för att säkerställa att ventilationssystemet fungerar korrekt och uppfyller de krav som ställs i lagen. Den består av två delar: en inspektion av ventilationssystemet och en kontroll av luftkvaliteten. Inspektionen av ventilationssystemet omfattar en kontroll av kanaler, fläktar och annan utrustning. Kontrollen av luftkvaliteten omfattar en mätning av koldioxidhalten i rummet och i utomhusluften.

Om du planerar att utföra byggnadsarbeten eller göra ändringar i ditt ventilationssystem måste du först kontakta din lokala myndighet för att få tillstånd.

Hur går inspektionen till?

OVK-inspektionen omfattar en visuell inspektion av ventilationssystemet samt en kontroll av luftkvaliteten och temperaturen. Inspektören kontrollerar också om det finns överdriven fukt och mögel. Om några problem upptäcks kommer inspektören att ge dig en rapport som beskriver problemet i detalj och rekommenderar därefter åtgärder.

Det är viktigt att OVK-besiktningen utförs av en kvalificerad besiktningsman, eftersom de kan identifiera eventuella problem och ge råd om hur de ska lösas. En OVK-inspektion är ett viktigt steg för att se till att ditt hem eller företag är säkert och uppfyller gällande lagstiftning. Därför är det viktigt att du tar kontakt med olika aktörer för ovk besiktning pris så att du får den bästa servicen till ett bra pris.

Inspektören kontrollerar också om det finns överdriven fukt och mögel. Om några problem upptäcks ger inspektören dig en rapport som beskriver problemet och rekommenderar åtgärder. Det är viktigt att OVK-inspektionen utförs av en kvalificerad besiktningsman, eftersom de kan identifiera eventuella problem och ge råd om hur de ska lösas. En OVK-inspektion är ett viktigt steg för att se till att ditt hem eller företag är säkert och uppfyller gällande lagstiftning.

Du måste också informera dina hyresgäster om följande:

det arbete som ska utföras;

datum då arbetet kommer att påbörjas;

arbetets förväntade varaktighet;

hur arbetet kommer att påverka ventilationen i byggnaden.

Dina hyresgäster har rätt att invända mot arbetet om de anser att det kommer att orsaka problem. Om dina hyresgäster motsätter sig arbetet måste du försöka nå en överenskommelse med dem. Om ni inte kan nå en överenskommelse kan ni ansöka om tillstånd att utföra arbetet hos tingsrätten.

Om du inte utför VCC eller om du inte uppfyller kraven i VCC kan du bli bötfälld.

Vem gör en OVK ventilationskontroll?

OVK-ventilationskontrollen kan utföras av en professionell värmeingenjör eller energikonsult. Om du är osäker på hur din ventilation är, är det bäst att få ett professionellt utlåtande.

Vad bör ingå i en OVK-ventilationskontroll?

En OVK-ventilationskontroll bör omfatta en kontroll av följande:

Byggnadsskalets lufttäthet

Ventilationssystemets effektivitet

Inomhusluftens kvalitet

Ventilationssystemets energieffektivitet.

Om du låter utföra en OVK-ventilationskontroll ska du se till att alla dessa aspekter täcks in. På så sätt får du den mest heltäckande bilden av hur din ventilation ser ut och kan göra nödvändiga ändringar.