Nyheter

Karlstad, Umeå och Lund har sett störst prisökningar på studentlägenheter de senaste åren

I Linköping och Gävle har temperaturen varit betydligt svalare – här har en etta till och med sjunkit i pris. Det visar en kartläggning från mäklarföretaget Bjurfors.

Om några veckor får hundratusentals studenter sina antagningsbesked, sedan är det dags att hitta boende. Bjurfors har granskat vilka universitetsstäder som ger mest bostad för pengarna – och var det är störst chans att göra bostadskarriär.

– Att köpa sin första bostad under studietiden kan kännas stort, men även om du bara tänker bo där ett par år är det oftast något som lönar sig. Det är så många börjar sin bostadskarriär, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Sverige.

Priset för en etta har gått upp kraftigt de senaste tre åren, och universitetsstäderna hör inte oväntat till de stora vinnarna. Allra mest har priserna stigit i Karlstad (+33,7 %), Umeå (+22,3 %) och Lund (+19,7 %) som sett ökningar långt över rikets genomsnitt (+12,7 %).

– Att Karlstad och Umeå ligger i topp är inte särskilt överraskande. Det är progressiva städer som har ansträngt sig för att locka studenter från hela landet, men också fått dem att stanna kvar efter studietiden. Ökad efterfrågan och konkurrens har lett till att priserna skenat, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Sverige.

Men det har inte varit uppåt överallt. I Gävle och Linköping har det varit skakigt med prisfall på 8,3 respektive 1,1 procent.

– Det är svårt att säga vad som ligger bakom kräftgången i Gävle och Linköping, de senaste åren har det generellt sett varit ett väldigt gott klimat för högre bostadspriser. Men sådana här skillnader har en tendens att jämna ut sig över tid. Därför tycker jag att man ska hålla ett extra öga på Gävle och Linköping framöver. Gör vi om den här analysen om två eller tre år är det troligt att de hämtat igen mycket av gapet, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Sverige.

Föga förvånande är det som dyrast att köpa sig en enrummare i Sveriges största städer. Stockholm har det högsta kvadratmeterpriset i landet, följt av Göteborg och Lund. Mest bostad för pengarna hittar studenterna i Gävle, Karlstad och Växjö, som har de lägsta kvadratmeterpriserna.