Nyheter

Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Bred nedgång för bostadspriserna

Bostadspriserna i Sverige föll brett under juni. Störst var fallet på bostadsrätter, som ofta har snabbare prissvängningar än villor. Bostadsrättspriserna sjönk med 3 procent i riket, medan villapriserna backade med 1 procent.

Prisökningen på fritidshus mattas av ytterligare, visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Bolåneräntorna kommer fortsätta upp i takt med att Riksbanken successivt höjer styrräntan. Ännu fler hushåll behöver ta höjd för ökade boendekostnader framöver, vilket kan leda till att fler svenskar tvekar inför att flytta. Vi ser att budgivningarna på många villor och stora lägenheter är betydligt lugnare än för några månader sedan, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Bostadsrättspriserna i Sverige sjönk med 3 procent i juni, vilket är den största nedgången en enskild månad sedan december 2017. I centrala Stockholm och Stor-Stockholm minskade priserna mest – ned 3 procent. I centrala Göteborg och Stor-Göteborg sjönk priserna med 2 procent i juni, medan de i centrala Malmö och Stor- backade med 1 procent. Det senaste året har bostadsrättpriserna stigit med 2 procent i riket som helhet – mest i Norrbotten, med en ökning på 20 procent.

– Våra fastighetsmäklare får många frågor från köpare och säljare kring hur konjunkturen och ränteläget påverkar deras bostadsaffär. Även om många försäljningar fortfarande görs snabbt, och vissa till höga slutpriser, får vi räkna med att osäkerheten håller i sig en tid framöver, säger
Marcus Svanberg.

I Stor-Stockholm sjönk villapriserna med 2 procent den gångna månaden, medan de blev backade med 1 procent i Stor-Göteborg och Stor-Malmö. Även i riket som helhet sjönk priserna den senaste månaden med 1 procent. Under året som gått har villapriserna i landet ökat med 3 procent. I Jämtland har villapriserna stigit med 11 procent under året, vilket är mest i landet.

– Den som planerar att sälja sin bostad måste nu vänja sig vid tanken att den kanske inte är värd riktigt lika mycket som för några månader sedan. Å andra sidan är bostaden man planerar att köpa också sannolikt billigare. För köparna innebär den svalare bostadsmarknaden att de har mer att välja på och särskilt för den som ska köpa sin första bostad innebär lägre priser en fördel, säger Marcus Svanberg.

Under året har fritidshuspriserna stigit med 8 procent, en markant långsammare ökningstakt än de senaste månaderna. I Jämtland har dock priserna stigit med 22 procent det senaste året, medan de i Norrbotten legat stilla.