Nyheter

7 saker du förmodligen inte vet om vinylgolv

Det är populärt att skaffa vinyl klickgolv. Men hur länge håller vinylgolv, vad är det som skiljer bra från dåliga vinylgolv och är vinylgolv vattentäta?

Svar på dessa frågor och fler får du i denna artikel.

7 intressanta fakta om vinyl-klickgolv

1. Det är viktigt att köpa vinylgolv av bra kvalitet.

2. Det är enkelt att installera vinylgolv.

3. Vinylgolv håller länge.

4. Vinylgolv är i många fall vattentäta.

5. Vinylgolv är mjuka.

6. Det är lätt att städa vinylgolv.

7. Vinylgolv ser ut som ”riktiga” trägolv.

Nedan berättar vi mer om de faktorer vi precis tagit upp i större detalj.

1. Det är viktigt att köpa vinylgolv av bra kvalitet

Om det är någonting du ska ta med dig av denna artikel så är det detta; köp vinylgolv av bra kvalitet. Vinylgolv som du kan köpa i lågpris-bygghandeln kan inte jämföras med ”riktigt” vinylgolv som är av särskilt bra kvalitet.

Påkostat vinylgolv håller längre, tål vatten på ett bättre sätt, tål stötar och slag på ett bättre sätt och åldras dessutom bättre jämfört med budgetgolven. Det är absolut värt det att betala extra för ett vinylgolv av bra kvalitet, så i längden förlorar du alltså på att köpa ett budget-vinylgolv.

2. I princip vem som helst kan installera vinylgolv

Om du köper ett traditionellt klick-vinylgolv är det en enkel match att installera golvet. Värt att veta är att grundläggande hantverkarvana krävs då du måste ”såga av” vinylgolvsplankorna så att de passar rummet. Men att klicka fast golvet är busenkelt, så uppskattningsvis klarar den genomsnittligt händige mannen eller kvinnan att installera ett vinylgolv.

3. Vinylgolv har en lång hållbarhet

Ett vinylgolv som är av medioker kvalitet eller sämre håller i regel i mellan 5 och 10 år. Men om du köper ett premiumgolv från tillverkare såsom Pergo kan du räkna med att vinylgolvet håller i minst 20 år, ofta till och med över 30 år. Så om du vill ha en bra hållbarhet är det värt att betala lite extra för ett premiumgolv.

4. Vinylgolv är ofta vattentäta

Vissa vinylgolv är vattentäta medan andra är känsliga för vatten. Du har säkert på känn vad skillnaden mellan ett vattentätt och ett icke-vattentätt vinylgolv beror på; alltså det pris du betalar.

5. Vinylgolv är mjuka att gå på

Alla tycker förstås olika, men många är överens om att vinylgolv är behagliga att gå på. Detta tack vare att de känns varma och mjuka när man går på dem.

6. Vinylgolv är enkla att hålla rena

Du kan utan problem dammsuga och våttorka vinylgolv så att de håller sig rena och fina. Värt att repetera är att billiga vinylgolv inte tål så mycket vatten när du moppar, så var försiktig om du köpt ett budget-vinylgolv.

7. Vinylgolv har en snygg design

Du kan få vinylgolv i en riktigt snygg design. Det vill säga en design som ser ut som riktiga trä- eller stengolv. De vinylgolv som säljs idag har nämligen ett yttre lager som är så pass modernt och avancerat att den ”ruggliga” ytan ser ut som golv av naturmaterial såsom trä eller sten.