Nyheter

Våra bästa tips vid köp av klinker

När du bygger eller renoverar, är det bäst att tänka på golvbeläggningen. Vad behöver du tänka på innan du köper klinker till ditt hem? Det finns några val att göra innan ett köp. Några av dem, är att tänka på vilket utseende du vill ha, vilka minimikrav som klinkret måste uppfylla och naturligtvis vilka rum där klinkret kommer att användas.

I den här artikeln ger vi dig en praktisk lista som hjälper dig att göra ditt val.

Vilken stil passar din bostad?

Vanligtvis har du redan en uppfattning om vilken typ av klinker du vill ha. Du är givetvis den person som bäst vet vad du vill ha i din bostad. Om du vill ha ett modernt och rent utseende kan du använda sobra klinkerplattor. Men valet av färg är också viktigt, och det finns praktiska överväganden. De flesta hushåll väljer grå klinkerplattor eftersom damm, med sin liknande grå färg, är mindre synligt. Om du drömmer om ett nästan vitt eller nästan svart golv, måste du tyvärr acceptera det extra städarbetet. Se mer här för en stor variation av stilar och typer av klinker.

Hur stora ska plattorna vara?

Storleken på plattan har också betydelse för hur din inredning ser ut. Stora klinkerplattor har en förstorande effekt och ger syre till små utrymmen. Fogarna mellan klinkerplattorna delar upp rummet och samspelet mellan linjerna skapar liv samt rörelse. Ju större klinkerplattor du väljer, desto mindre fogmassa finns det för att dela upp utrymmet och desto större verkar rummet.

Matta eller glansiga plattor?

Detta påverkar underhållet av ditt klinkergolv. På en reflekterande yta syns smuts och damm bättre. Det är därför allt fler väljer matt klinker. Generellt sett gäller följande regel: Om du inte vill ha mycket städning, välj matt. På vissa typer av plattor är smuts mindre märkbar, så du behöver inte oroa dig för glansen, till exempel marmorplattor. De flesta keramiska plattor finns i både matt och glansigt utförande.

Bör jag välja klinker med halkskydd?

För din dusch eller ditt badrum är det troligt att du vill ha ett klinker med en halkskyddande beläggning. Men eftersom de flesta plattor numera är matta och matt klinker glider mindre, är en halkskyddande beläggning inte längre ett krav. Det finns till och med matta plattor som har en slags egen halkfri effekt när de kommer i kontakt med vatten. Även här kan du hitta mer information om vad du bör tänka på innan du skaffar klinker.

Varför bör jag välja mosaikplattor till min bostad?

Oavsett om du behöver mosaikplattor för att bryta rena linjer eller för att göra ett djärvt uttalande, oavsett om du föredrar traditionellt eller modernt boende, är mosaikplattor perfekta för att göra din inredning till något unikt. Du kan välja att kakla hela golvet i ett rum med mosaik eller välja ett delvis kaklat golv. Ett accentgolv med mosaikplattor är utan tvekan rummets blickfång! Detta kan vara ett sätt att få en personlig touch till ditt rum om du i övrigt har en monokrom inredning.