Nyheter

Kunskapsstaden blir utbildningsnod i det nya Kiruna som nu växer fram

Det unika att skapa en helt ny stadskärna i Kiruna erbjuder en högst ovanlig möjlighet. Och här har kommunens företrädare tillsammans med samarbetspartner verkligen tänkt till. Efter att nya stadshuset och ytterligare byggnader i centrum kommit till, uppförs nu också en Kunskapsstad där merparten av alla utbildningar samlas. Med alla synergi- och samordningsvinster. Och just nu uppförs nu gymnasieskola och en idrottshall på platsen – mitt i centrum.

Hur gör alla inblandade aktörer egentligen för att få till en ny, modern stad när den gamla försvinner? Ja den närmast världsunika frågan har varit aktuell i Kiruna sedan decennier tillbaka, då det blev känt att kommunens livsnerv, gruvverksamheten, insett att brytningen måste fortsätta inunder det befintliga stadscentrumet. Och vad händer egentligen då med ”platsens själ” som åtskilliga arkitekter pratar om – det vill säga hur kan samma emotionella bindning skapas för den nya staden hos Kirunaborna?

Sedan allt började för snart två decennier sedan har stadens ledning, LKAB och övriga aktörer verkligen vinnlagt sig om att få med sig kirunaborna ”på vagnen” i den gemensamma resan mot en helt ny stad i norr. Kiruna var en gång känd som världens till ytan största stad. Och legendarisk är historien om en Malmöit som på vägen mötte en skylt med ”Kiruna” och där det stod ”Centrum – 135 kilometer”. Den vilsne skåningen frågade då en mötande på vägen om det verkligen kan stämma att det 13 och en halv mil till centrum. Svaret blev ”Hörtu, härupp ha vi tamefan inga halvmilar”. Om historien är sann eller inte, spelar kanske mindre roll.

För att få svar på de ibland nästan filosofiska frågorna så erbjuds jag högintressanta intervjusamtal med Peter Fredriksson, projektstrateg i Kiruna kommun och Adam Koller projektchef projektledare hos entreprenören SSEA. Gymnasieskolan och idrottshallen planeras stå färdiga under våren 2023.

Synergi och innovation

På platsen alldeles intill det nya Stadshuset och Kulturhuset samlas således nästan allt som har med utbildning och lärande att göra i Kiruna. Och här kan alla aktörer som är involverade tillsammans dra nytta av egna och andra kommuners erfarenheter.

– Ja, det är förstås en fantastisk möjlighet som vi erbjuds när vi skapar något helt nytt. Och när allt står klart kommer exempelvis gymnasieskola, lärcentra och kulturskola att finnas på samma plats, säger Peter Fredriksson.

Det som mer formellt nu kommer till stånd är Lapplands gymnasium, Lapplands lärcentra och Kulturskolan. Utöver alla gymnasieutbildningar så kommer också SFI och särskola att inrymmas i Kunskapsstaden. Och när allt står färdigt ska det finnas fyra idrottshallar, två storkök och tolv ”funktionshallar” för fordon, förvaltning mm.

– Det är förstås väldigt kreativt och inspirerande att få vara en aktiv part i det nya Kiruna som nu allt mer formas och får sin nya identitet, säger Adam Koller.

Byggnation utifrån verksamheternas behov

Den nya Kunskapsstaden blir också ett jätteprojekt rent volymmässigt med sina imponerande 39 000 kvadratmeter. Och tillsammans med det som redan uppförts i ”nya” Kiruna såsom stadshuset, kulturhuset och hotellprojekt, formas också en centrumkärna med ett riktigt stadstorg och kirunabor och allehanda besökare erbjuds en väl genomtänkt inramning.

– Samarbetet och processen med alla involverade aktörer har hittills funkat väldigt friktionsfritt, trots att vi faktiskt inte tidigare genomfört ett projekt i den här storleken tidigare i Kiruna, säger Peter Fredriksson.

Fakta:

Byggherre: Kiruna kommun

Arkitekt: Cedervall Arkitekter AB

Entreprenör: SSEA

Illustration: Cedervalls Arkitekter AB