Nyheter

Ett pussel av färgkoder blev ett grönt hus

Takplåt, taksäkerhet och takavvattning skulle vara i precis samma kulör som husfasaden. Att jaga färgkoder och få alla gröna nyanser att matcha varandra blev projektets stora utmaning.

Kvarteret Teglet i Norrköping är ett projekt som inrymmer 14 hyreslägenheter och allt plåtslageriarbete har utförts av HaMi AB. Här berättar arbetsledare Mattias Cederholm om det unika projektet.

– För ca ett år sedan fick vi frågan av Melanders Bygg om vi ville vara med och räkna på kvarteret Teglet i Norrköping. Vi på HaMi hade arbetat med Melanders Bygg i ett projekt tidigare, då inom ventilation. De var nöjda med arbetet vi utfört och ville även testa oss inom plåtslageri. Därför var det extra kul att Melanders Bygg vann upphandlingen och att vi fick stå för plåtarbetet, säger Mattias Cederholm som är arbetsledare på HaMi.

HaMi AB startade 1992 och firar därmed 30 år i år. De utgår från Linköping men arbetar över hela Östergötland. Byggnadsplåtslageri och ventilation är deras största fokus, där de tar sig an allt från projektering till färdigt arbete.

Vilket affärsområde som är störst varierar beroende på hur marknaden ser ut, just nu har de några fler anställda inom ventilation jämfört med byggnadsplåtslageri. Totalt har HaMi AB 30 anställda.

– Vi på HaMi försöker titta utanför boxen och hitta våra egna vägar. Det är stor konkurrens inom byggnadsplåtslageri så vi försöker att arbeta inom några olika affärsområden för att bli mer flexibla och kunna skifta fokus utifrån efterfrågan. Vi arbetar bland annat med byggnadssmide, och tak- och fasadtvätt som är ett område som blir mer och mer populärt, säger Mattias.

Kvarteret Teglet i Norrköping

När Mattias började räkna på kvarteret Teglet hade en arkitekt tagit fram bilder som visade hur fastigheten skulle se ut. Visuellt är det ett unikt projekt helt i grönt, bortsett från den gula entrédörren. Stilen är en kombination av det klassiska och moderna, med ett valmat tak i grön plåt, samt grön plåt runt dörrar och fönster. När Mattias sedan skulle undersöka vilka material som skulle användas i projektet visade det sig att grön plåt inte var det enklaste att få tag på.

Utmanande med grön plåt

– Jag hade siktat in mig på en grön stålplåt från Plannja, men när jag började undersöka tillgången hos flera olika leverantörer visade det sig att just den kulören skulle utgå. Det fanns endast 600 kvadratmeter att få tag på i Sverige, och jag behövde 700 kvadratmeter. Då fick vi tänka om! Bevego kunde få fram rätt kulör på en plåt i aluminum, men eftersom att stålplåt var föreskrivet var det inte bara att byta, säger Mattias.

Mattias bad om information kring att byta från stålplåt till aluminium i upphandlingens ”frågor & svar”, och fick godkänt på att byta material. Det var ett positivt besked på flera sätt då aluminium är ett material som innebär många fördelar, det är lättare att klippa i och arbeta med samt har en lägre vikt som gör arbetet mindre slitsamt för kroppen. Plåten som användes i projektet kommer från Plannja, och färgen heter PL13 Mossgrön.

Ett stort grönt pussel

– HaMi har gjort ett skitsnyggt projekt och det är roligt att vi på Bevego har fått vara en del av det. Daniel Öjergren är innesäljare och han har lagt ner mycket engagemang i detta projekt. Daniel har lagt ett stort pussel med färgkoder för att få alla gröna kulörer att stämma med varandra, på både plåten, taksäkerheten och takavvattningen. När projektet var färdigt kom Mattias in och visade bilder på resultatet, det blev ett riktigt snyggt hus som de ska vara stolta över, säger Elin Wallström som är platschef på Bevego i Linköping.

HaMi arbetar med taksäkerhet från flera olika varumärken och varierar mellan sina projekt. Denna gång föll valet på taksäkerhet från Weland Stål, just på grund av att de kunde få fram den rätta gröna kulören. Den taksäkerhet som krävdes i projektet gick att beställa från Weland stål i helt rätt RAL-nummer.

Takavvattning på lackering

– När jag fick allt material levererat var det lackat och klart, det var väldigt smidigt. Bevego hjälpte mig att beställa allt material i rätt kulör. Jag behövde egentligen bara säga vad jag behövde och i vilken färg det skulle vara, sedan löste Daniel och hans kollegor det. Först fick vi takavvattningen och monterade den, sedan fick vi fyra häckar med plåt i färdiga längder, och sist taksäkerheten, säger Mattias. Trots att Bevego inte fyllt 30 år än har HaMi i princip handlat hos Bevego under hela sin livstid.

Takavvattningen fick åka iväg på lackering för att få sin rätta gröna nyans. Hängrännor och stuprör beställdes från Plannja, och Bevego skickade sedan dessa på lackering till All Coating AB i Västra Frölunda. Ett företag som främst arbetar med våt- och pulverlackering och som Bevego i Linköping samarbetar med när något ska lackeras.

Ett projekt som växte

Från det att Mattias räknade på kvarteret Teglet tills dess att huset började byggas hade projektet växt. Huset såg nu lite annorlunda ut jämfört med förfrågningsunderlaget, där det till exempel endast fanns en skorsten, en stege till taksäkerheten och så vidare. Beställningen hos Bevego fick utökas och det gick till slut att samla ihop allt grönt som behövdes.

– Eftersom att vi inte jobbar så mycket i Norrköping så hör vi inte snacket på stan, men kanske pratas det om det gröna huset. Jag tror och hoppas man säger att det är coolt! Vi var där härom veckan och då tittade hyresvärden ut när han såg oss för att säga att han var väldigt nöjd med plåtarbetet, både på tak, runt fönster och runt dörrar. Det är roligt att höra, avslutar Mattias som aldrig tröttnade på grönt.