Nyheter

Uponor lanserar ett nytt VVS-system som minskar förlusterna med upp till 30 procent

Svenska bostäder blir allt mer energieffektiva men tekniken för uppvärmning och distribution av tappvarmvatten har inte hängt med och orsakar stora energiförluster. Nu lanserar Uponor ett decentraliserat system med lägenhetscentraler som kan minska förlusterna med upp till 30 procent.

Sverige har traditionellt förlitat sig på en central uppvärmning av varmvatten i bostäder. Men i takt med att energieffektiviteten i nya bostäder ökar står systemen för varmvattencirkulation, VVC, för en allt större andel av energiförlusterna.

Tekniken är densamma som för femtio år sedan. Vi bygger värmesystem i hus som om vi fortfarande eldade med olja och varmvattenberedning som om legionella inte fanns. Nu kan bygg och fastighetsbranschen kan äntligen överge den problematiska VVCkretsen i källaren och istället låta varmvattnet värmas i varje enskilt hushåll, säger Joakim Rydholm, affärsutvecklare för prefab på Uponor.

Intåget av decentraliserade system för uppvärmning av tappvatten i bostadshus innebär ett historiskt teknikskifte för den svenska bygg och fastighetsbranschen och blir ett av de största miljökliven som tagits sedan 1950talet.

Minskar energiförlusterna med 30 procent

Uponor blir först i Sverige med att erbjuda ett system som gör det möjligt att värma upp tappvattnet i varje enskild lägenhet istället för centralt i fastigheten. Ingen VVC behövs, vilket ger energibesparingar på upp till trettio procent av den totala energianvändningen för uppvärmning och tappvarmvatten. 

Det är nyckeln för att komma ner i systemtemperatur, spara energi och kunna använda fjärrvärme som produceras av förnyelsebar energi eller spillvärme. För kunden innebär det fräscht kallvatten till lägenheten, som värms upp på ett par sekunder, säger Joakim Rydholm, affärsutvecklare för prefab på Uponor.

Tre rör istället för fem

Ett decentraliserat system har tre stamledningar i stället för fem som i ett traditionellt system. Färre rör gör att materialförbrukningen minskar och det
påverkar även installations och byggtiden positivt.

Med fyrtio procent färre rör och maximalt prefabricerade enheter kan installationstiden minska med cirka trettio procent jämfört med en traditionell
installation, säger Joakim Rydholm.

Hittills har Uponor installerat över 300 000 system med lägenhetscentraler runt om i Europa. De första leveranserna till sker under hösten.