Nyheter

Online-kurser gör succé

Även om pandemin nu officiellt är över så väljer oväntat många att anmäla sig till de digitala kurserna i Golvbranschens utbud.

– Det passar oss alldeles utmärkt att göra branschutbildningar online, säger Olov Persson, VD på BL Interiör i Umeå. Vi har rekryterat många nya medarbetare och behöver därför fylla på med utbildning. Online-kurserna fungerar bra. De är enkla att använda och administrera.

Företaget genomför just nu ett stort antal kurser i Golvteknik och Keramikteknik online.

– När många av våra 42 anställda går utbildningen under samma period får vi också bra koll på den samlade kompetensen och när det blir dags att uppdatera kunskaperna nästa gång.

Online-kurserna Golvteknik och Keramikteknik tar cirka 2 till 2,5 timmar vardera att genomföra. Hos BL Interiör har man satt upp ett datum då slutprovet ska vara gjort.

– Hur och var man gör utbildningen lägger vi oss inte i. Man tar det i sin egen takt. Vissa gör den hemma, vissa sitter tillsammans i fikarummet. Ibland blir det diskussioner om läggteknik och olika förutsättningar och vilka lösningar som fungerar bäst.

Kursinnehållet spänner över sådant som en montör eller arbetsledare kan ställas inför under en arbetsvecka. Aktuellt om läggnings-/sättningsteknik, nya metoder och nya material, tips för att undvika vanliga fel, enklare juridik- och arbetsmiljöfrågor samt vikten av dokumentation är sådant som avhandlas. Kursen varvar teori med frågor och avslutas med ett prov.

– Jag tycker att online-utbildningen är ett fullgott alternativ, speciellt för oss som just nu har ett stort utbildningsbehov, säger Olov Persson. När det gäller mer specifik kunskap, som att svetsa en fog eller täta ett badrum, passar det kanske bättre med fysiska kurser.