Nyheter

Branschens främsta talanger

När tidningen Byggindustrin rankar 40 unga byggtalanger kryllar listan av byggchefer. Två av dem: Amanda Borneke och Andréas Grüneberger från Byggchefernas styrelse.

Byggindustrins lista består av 40 personer under 35 år. De beskrivs som ”morgondagens stjärnor i byggbranschen” och presenteras utan inbördes ordning.

Andréas Grüneberger, platschef på JM, är en av talangerna som får störst utrymme i reportaget.

– Jätteroligt och ärofyllt att hamna bland många duktiga branschkollegor, säger han. Man får väl tolka det som att man hittills har gjort något bra i karriären. Jag har jobbat väldigt hårt i min yrkesroll, varit målmedveten och även engagerat mig på olika sätt i branschen, bland annat genom Byggcheferna och ambassadörsprogrammet. Det är nog den helheten som har gett resultat.

Listan ger en bekräftelse på att kompetensen inte alltid sitter i åldern, menar Andréas Grüneberger:

– Det är viktigt att visa att branschen även är för unga. Historiskt sett har det varit lite så att man ska ha en viss ålder, och om en person inte har det kanske man inte lyssnar riktigt på den. Sådana här initiativ är bra för att branschen ska kunna fortsätta utvecklas och få in både yngre och olika människor.

Amanda Borneke – specialist inom cirkulär ekonomi på Sweco och tidigare belönad med Clarence Morberg-priset – instämmer i att listan kan nyansera bilden av vilka som jobbar inom samhällsbyggnad.

– Det är svårt att ha en dröm om något som man inte vet existerar, säger hon. När jag växte upp visste jag aldrig att byggbranschen kunde vara för mig, men om jag hade sett en sådan här lista kanske jag hade förstått det tidigare. Det är viktigt att uppmärksamma unga talanger, både för talangen i sig och för att visa utåt att även unga hör hemma i branschen. Det är en plats där man får lära sig mycket, utvecklas och har stor påverkanskraft.

Hela listan hittar du på:

Byggindustrins sajt.