Nyheter

Region Skåne prisar insatser inom miljö, arkitektur och design

Region Skåne delar årligen ut priser som hyllar kreativa insatser inom miljö, design och arkitektur. 2022 prisas allt från poddar och torg till satsningar för att skapa en klimatneutral bygg- och anläggningssektor.

– Vi är stolta över att premiera goda skånska exempel som vi hoppas engagerar och inspirerar andra. Det är viktigt att driva utvecklingen inom områdena arkitektur, design och miljö för att skapa goda livsmiljöer och en hållbar framtid, säger Anna Jähnke (M), ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

– I Skåne finns otroligt många kreativa människor som aldrig slutar blicka framåt och som hela tiden utvecklar nya hållbara produkter och tjänster. Detta vill vi ju såklart belöna, för det är denna innovationskraft som för Skånes utveckling framåt och därmed bidrar till bättre levnadsvillkor för oss alla, säger Ulrika Geeraedts, utvecklingsdirektör på Region Skåne.

Arkitekturpris

Skånes arkitekturpris delas ut i samarbete med Skånes arkitekter:

Vinnare 2022 är Stora torg i Eslöv av Sydväst arkitektur och landskap och Eslövs kommun. I omgestaltningen av torget ger arkitekturen dignitet, värde och identitet till Eslöv. Här skapas en balans mellan att bevara den stora platsens kvaliteter samtidigt som den lyckas tillföra en intim skala med hög detaljeringsgrad. Torget och omgivande gator har gjorts tillgängliga i en helhet som skapar sammanhängande rum för stadens invånare och formgivningen blandar ett klassiskt formspråk med lekfulla inslag och riklig grönska.

Vinnare 2022 är Formgivarpodden som skapats av Karin Olu Lindgård och Kajsa Willner. Podden utgår från designers och kreatörers erfarenheter och tankar och bidrar på så sätt till att sprida kunskap om design som innovationsprocess och som brobyggare mellan kultur, teknik och ekonomi. Med värme, skratt och stort allvar delar Formgivarpodden med sig av designvärldens insida.