Nyheter

Mindler och Dryft vill bryta stigmat kring psykisk ohälsa i byggbranschen – inleder samarbete

I ett nytt samarbete kommer hantverksbolaget Dryft att erbjuda samtliga medarbetare tio psykologsamtal per år. Genom initiativet tar Dryft och Mindler sikte på att bryta stigmat kring psykisk ohälsa inom byggbranschen. 

Mindler och Dryft är båda utmanare inom sina respektive branscher. Dryft har sedan starten för två år sedan skapat stor uppmärksamhet genom att digitalisera marknaden för hantverkstjänster inom ROT-sektorn, och spår en omsättning på närmare 200 miljoner till 2022. Mindler har gjort en liknande resa – där man sedan 2018 byggt Sveriges största digitala psykologmottagning. Nu inleder de två bolagen ett samarbete för att förbättra den psykiska hälsan i byggbranschen.

– Vi ser en ökande efterfrågan från företag som vill erbjuda psykologiskt stöd till sina medarbetare. Det kan naturligtvis handla om att dagens arbetsmarknad kräver mycket av individen, men beror sannolikt framförallt på en ökad kännedom om vad som faktiskt går att behandla och vilka positiva effekter det ger att arbeta preventivt, säger Vanessa Carpenter, head of B2B på Mindler.

– Det finns ingen gräns mellan människan du är på eller utanför ditt arbete. Att vi erbjuder alla medarbetare möjligheten till samtal med psykolog ger dig en möjlighet att proaktivt jobba med din psykiska hälsa och må bättre. Att vi dessutom utmanar rådande normer inom hantverksbranschen som traditionellt har en väldigt konservativ syn på psykisk hälsa är också en viktig aspekt, säger Magnus Petersson, VD på Dryft.

Erbjudandet om psykologsamtal omfattar samtliga av Dryfts anställda – vilket inkluderar hantverkare inom kategorierna målare, snickare, elektriker, rörmokare och plattsättare, samt kontorspersonalen.

– Oavsett vilka uttryck psykisk ohälsa tar sig så kan det påverka både jobb och privatliv. För företag är det här viktigt att adressera av två anledningar – dels som ansvarstagande arbetsgivare och som samhällsaktör, dels utifrån ett rent affärsmässigt perspektiv då man vill förebygga sjukskrivningar och skapa en konkurrenskraftig arbetsmiljö. Både vi på Mindler och Dryft hoppas såklart på att andra bolag i hantverksbranschen hakar på den här trenden, fortsätter Vanessa Carpenter.