Nyheter

Krav på miljöredovisning ska lösas med BEAst Supply 4.0

Den ideella föreningen BEAst går i bräschen för att sprida ett branschgemensamt arbetssätt kring miljöredovisning som en del av den pågående digitaliseringen av bygg- och fastighetsbranschen.

– Just nu är det mycket fokus på klimatfrågor och miljöredovisning och vi fokuserar på en ny version BEAst Supply 4.0, som syftar till att bättre stödja stora internationella organisationer som exempelvis Saint Gobain och Skanska för att få med miljödata på ett effektivt sätt.

Det säger Rikard Larsson vd i BEAst en ideell förening som tar fram gemensamma standarder och arbetssätt för digital kommunikation i samarbete med nordiska och andra internationella organisationer.

Processerna fokuseras framför allt på upphandling, inköp, logistik och fakturering. Det handlar om en överenskommen, branschdriven informationsstandard som gör information maskinläsbar för att kunna förmedlas effektivt. BEAst står för ”Byggbranschens Elektroniska Affärsstandard” som samlar ledande företag och organisationer i vad som beskrivs som en naturlig mötesplats för digitala affärer.

– Vår strävan är att möjliggöra effektivisering, säger Rikard Larsson. I dag saknas ett branschgemensamt digitalt arbetssätt för att efterfråga miljödata från leverantörer. Det leder till ohanterlig arbetsbelastning och riskerar att driva kostnaderna.

Öppet för alla aktörer

Grunden för BEAst är olika standarder för elektronisk affärskommunikation, men för att utveckla och sprida de standarder som tas fram så effektivt som möjligt drivs olika utvecklings-, införande- och pilotprojekt tillsammans med medlemsföretag, men öppet och konkurrensneutralt, och resultaten publiceras för alla att ta del av.

Bland aktuella projekt märks BEAst Supply 4.0, som bland annat gör det möjligt att hantera miljöinformation för att möta krav från Naturvårdsverket och Boverket. En förstudie är avslutad och en etapp 2, genomförande av de mest prioriterade dokumenten, pågår. Två initiativ som är beroende av BEAst Supply 4.0 är Trafikverkets projekt ELSA, som syftar till att få grepp om energianvändning, respektive Byggföretagens projekt Miljödata NU där det bland annat handlar om att göra det möjligt för branschen att hantera miljödata på ett enhetligt digitalt sätt. Ett första fokus för Miljödata NU är Boverkets klimatdeklaration.

– I första genomförandeetappen är det framför allt fokus på kategorier som stål, betong, gips och bygghandel då vi samlar både köpare, leverantörer och systemleverantörer inom respektive kategori, säger Rikard Larsson.

BEAst Supply 4.0 baseras på Peppol, det internationella nätverket för elektronisk handel och fakturahantering.

Även för mindre aktörer

– Vi hoppas att alla de stora aktörerna ska röra sig i samma riktning när det gäller standarder och att Byggföretagen tar med sig sina medlemmar. Bland annat är ju Trafikverket en otroligt stor beställare och de drar naturligtvis med sig sina entreprenörer. Det finns systemleverantörer som skapat appar som gör det möjligt även för mindre aktörer, även enmansföretag, att hänga med.

BEAst Supply 4.0 genomförs i flera etapper och de två första har finansieras av Svenska Byggbranschens utvecklingsfond (SBUF). En release planeras under maj månad. Standarderna från BEAst är fritt tillgängliga att ladda ner från BEAsts hemsida beast.se .