Nyheter

GreenCoat®: Nya klasserna Ruv5 och RC5+ för strängare krav på UV- och korrosionsbeständighet

GreenCoat® färgbelagt stål från SSAB är känt bland arkitekter för sin långa livslängd för tak, fasader och takavvattning och uppfyller nu de högsta skyddsklasserna i de nya UV- och korrosionsstandarderna (prEN 10169:2022).

Nu presenterar SSAB de nya klasserna Ruv5 och RC5+ för strängare krav på UV- och korrosionsbeständighet.

De nya klasserna använder samma provningsmetoder som tidigare, men provningstiderna är förlängda. Provningstiden för Ruv5 är antingen 4 år i naturlig exponering eller 4000 timmar i artificiell UV-strålning (för klasserna Ruv2 till Ruv4 är den 2 år och 2000 timmar i artificiell UV-strålning). .

Testtiden för RC5+ är 4 år i naturlig exponering (för RC3 till RC5 är den 2 år och för RC2 1 år). Ett exempel är det välkända färgbelagda stålet GreenCoat PLX Pro BT som oftast används i stående falssystem för tak och fasader, och som nu uppfyller den högsta korrosionsskyddsklassen RC5+.

40 år av utomhustester i tuffa miljöer

GreenCoat® garantier grundar sig på 40 års erfarenheter på SSABs ackrediterade testplatser utomhus. Alla GreenCoat® produkter har genomgått omfattande provning av UV- och korrosionsbeständighet i verkliga utomhusförhållanden. Alla produkter levereras med en heltäckande funktions- och utförandegaranti. Det är en garanti i händelse av korrosion som rost och vitrost, samt blekning och andra fel på finishen.

SSABs fossilfria stål och biobaserade beläggningar

Redan idag erbjuder GreenCoat® färgbelagt stål en hållbarhetsnivå utan motsvarighet på marknaden, med en stor andel svensk rapsolja istället för fossil olja i beläggningen. Dessutom kommer SSAB från 2026 att erbjuda kommersiella mängder fossilfritt stål. Biprodukten från SSABs ståltillverkningsprocess blir då vatten istället för koldioxid

På bilden:Svärtvik ligger i den svenska skärgården och är en privat sommarstuga från sextiotalet. 3dO Arkitekter förvandlade den till en vacker och underhållsfri paviljong med hållbart färgbelagt GreenCoat PLX Pro BT-stål med stående falsar på både tak och fasad. Denna GreenCoat® produkt uppfyller den högsta korrosionsskyddsklassen RC5+ för lång livslängd.