Nyheter

engcon lanserar lättvikts gaffelställ för grävmaskiner 2-6 ton

Under våren 2022 lanserar tiltrotatortillverkaren engcon ett lättvikts-gaffelställ för grävmaskiner i viktklassen 2-6 ton. Därmed utökas dessa maskiners arbetsområden ytterligare vilket bidrar till ökad effektivitet och lönsamhet.

Med en tiltrotator på grävmaskinen ökar användningsområdet markant och möjligheten att tilta och rotera skopan, samt koppla en mängd tillbehör under tiltrotatorn gör grävmaskinerna till smarta redskapsbärare. Detta har engcon tagit fasta på och har nu ett av marknadens bredaste utbud av redskap för grävmaskiner 1,5-33 ton.

engcon har under många år erbjudit gaffelställ för grävmaskiner och att använda sådana för godshantering med grävmaskin har blivit alltmer populärt. I takt med den ökade efterfrågan har engcon utvecklat ett lättvikts-gaffelställ för grävmaskiner 2-6 ton.

– Gaffelställ till grävmaskiner är snart ett lika givet tillbehör som skopan på grävmaskiner som arbetar på byggarbetsplatser eller utför olika servicearbeten, berättar konstruktören Mikolaj Tepper som varit delaktig i utvecklingen av det nya gaffelstället.

Det nya och lätta gaffelstället kommer i två versioner, en hydraulisk och en mekanisk och klarar en belastning på 2 ton TP500 vilket innebär att det är klassat för 2 tons last 500 mm ut från bakkanten av gafflarna. Vikterna är beräknade till 141 kg för det mekaniska och 151 kg för det hydrauliska gaffelstället och standardlängden på gafflarna är 800 mm.

Den hydrauliska versionen är anpassat för engcons automatiska snabbfästessystem EC-Oil och då kan föraren koppla gaffelstället och dess hydraulik automatiskt utan att kliva ur hytten.

– Det hydrauliska gaffelstället med EC-Oil passar perfekt med vår nya EC206 som under året utrustas med vårt automatiska redskapsfäste, fortsätter Mikolaj Tepper.

De nya lättvikts-gaffelställen kommer visas på årets mässor och serieleverans beräknas till slutet av året.