Nyheter

Kortare vårdtider med rätt ljus och akustik

Buller från utrustning, patienter och personal är ett betydande, men ibland åsidosatt, problem inom vården. En dålig ljudmiljö kan till och med påverka läkningsprocessen, och därför är det viktigt att välja rätt akustiklösningar till sjukhusmiljöer. Men en bra ljudmiljö är inte allt som krävs.

Rockfon har levererat akustiska undertak till flera stora , som alla har haft ett mål gemensamt: att skapa en bra ljudmiljö, samtidigt som man bibehåller en hög nivå på hygien, rengörbarhet och design.

Inredningen och miljön på sjukhus ska bidra till att skapa en bra atmosfär som är bekväm, säker och hälsosam för såväl patienter som vårdpersonal. Men sjukhusmiljöer är krävande, då det finns många olika faktorer och krav att ta hänsyn till – bland annat att skapa en bra ljudmiljö.

Genom att investera i de rätta akustiklösningarna kan man kombinera de akustiska fördelarna med rengörbarhet, vacker design och en hög hygiennivå. Rockfon, ledande tillverkare av akustiska undertak, levererar just nu akustikprodukter till den nya vårdbyggnaden i Malmö – och det är bara ett i mängden av framgångsrika projekt. Det som alla projekt har gemensamt är vikten av att hitta rätt akustiklösning till rätt utrymme, som tillgodoser alla krav och funktioner.

Snabb återhämtning ställer krav på ljud och ljus

Akustiska undertak kan inte bara minska bullernivåerna, utan man kan även utnyttja den höga ljusreflektionen på undertakets stora yta till att dra in dagsljuset längre in i rummet. Peter Fritzon, Key Account Manager på Rockfon, berättar:

– Välbefinnandet står alltid i centrum i vårt arbete, och undertaket är en viktig komponent i att skapa den bästa akustiska miljön. Detta då det är den största ytan att utnyttja. När det kommer till sjukhusmiljöer visar studier dessutom att personer med tillgång till naturligt dagsljus spenderar 15 procent färre dagar inlagda, så att få in ett ljust undertak som sprider ljuset längre in i rummet bidrar konkret till snabbare återhämtning.

Peter Fritzon fortsätter:

– Utöver ljud och ljus så är även hygien och rengörbarhet kritiska faktorer att ta hänsyn till i sjukhusmiljöer. Vi är stolta över att vi i vårt standardsortiment kan erbjuda lösningar för nästan alla utrymmen, men ibland krävs det specialanpassade undertak för att möta de högt ställda kraven. Och det är något som vi också kan leverera.

Olika utrymmen ställer olika krav

På ett sjukhus vill man inte tumma på vare sig kvalitet eller hygien. Men alla rum har inte samma höga krav. Därför är det viktigt att arkitekten får hjälp att hitta just det undertak som passar för varje enskilt utrymme. Det säger Kaj Konnebäck, teknisk chef på Rockfon, och fortsätter:

– För att ett sjukhusprojekt ska bli lyckat krävs det ett brett sortiment av lösningar. Det finns många olika rumstyper, från väntrum och receptioner till infektionsavdelningar och operationssalar – och det krävs att man kan leverera produkter som är anpassade och optimerade för varenda en.

Kaj Konnebäck avslutar:

– På Rockfon har vi ett brett standardsortiment som inkluderar både enklare undertakskivor och extremt hygieniska undertak. Sedan har vi alltid möjligheten att hjälpa till med specialanpassningar, om behovet skulle uppstå. Vi hjälper helt enkelt kunden att hitta precis de lösningar som behövs, och vi är med på resan hela vägen in i mål.