Nyheter

Unik bygglösning som är klimatsmart på alla nivåer

Efter flera års forskning har det norska företaget EON Element lanserat en unik bygglösning som är klimatsmart i år lanserat en unik bygglösning som är klimatsmart på alla nivåer. EON valde Knauf som leverantör av isolering till företagets standardprodukt.

Valet baserades i första hand på miljöhänsyn, men även andra faktorer spelade in. Produkten som EON erbjuder är en patenterad lösning av färdiga byggelement för ytterväggar. Genom att praktiskt taget eliminera köldbryggor har EON lyckats öka sin isoleringsförmåga med 20 % jämfört med traditionell byggteknik.

Elementen levereras som vägg- och hörnmoduler i standardmått, vilket gör hanteringen enkel och underlättar byggprocessen.

– Att bygga med element innebär att man helt undviker avfall på byggarbetsplatsen. Det finns en viktig miljöaspekt i vår produkt. Att det senare bidrar till mycket energieffektiva hus är förstås ännu viktigare och har en långsiktigt positiv effekt på klimatet, säger Leif Westgård, försäljnings- och administrationschef på EON Element.

Lätt att uppnå låg energistandard

Byggelementen från EON lämpar sig lika bra för enplans- som flerplansfastigheter, där de bildar ett skal som isolerar riktigt bra. Det beror dels på den isolering som finns i elementen och dels på de frånvarande köldbryggorna.

Därmed kan ett hus uppnå låg energistandard med relativt begränsad extrainsats i form av tilläggsisolering. Tack vare konstruktionen kan elementen från EON även demonteras och återanvändas när en byggnad inte längre ska användas.

På så sätt blir elementlösningen miljövänlig både under byggandet av en fastighet och under dess livstid – och senare i en ny byggnad när den befintliga lösningen är föråldrad.

Knauf – ett standardval förstås tack vare miljöprofilen

Om en kund vill ha det kan EON specialbygga element som är isolerade med det material kunden önskar. Men det är företagets standardprodukt, som står för cirka 90 procent av all försäljning. Och till standardprodukten har EON därför valt isoleringsprodukter från Knauf, både glasullsgranulat och skivor.

– I slutändan var det miljöhänsyn som ledde till att vi valde Knauf som standardlösning för isolering. Deras tydliga miljöprofil stämmer väl överens med vårt eget företag, säger Leif Westgård.

Han berättar vidare att det är den patenterade ECOSE-tekniken med det helt biobaserade bindemedlet som ger företaget en stor fördel gentemot andra leverantörer på marknaden.

Det har också visat sig att de som jobbar med montering av elementen föredrar isoleringen från Knauf framför andra, då den upplevs som mer bekväm att arbeta med. De uppskattar att produkterna är tillräckligt dåliga för att damm eller lukta, att du slipper klåda och att materialet är flexibelt under installationen.

Något som även EON Element uppskattar är den lokala representation som Knauf har i Norge:

– Tack vare den lokala närvaron har vi kunnat diskutera olika lösningar och samråda med personer som har kunnat ge snabb feedback och är välinformerade om våra lokala förutsättningar vad gäller lagar, normer och liknande, avslutar Leif Westgård .