Nyheter

Återvunnen havsplast blir kvalitativ design

Som första leverantör i branschen tillverkar ELKO elmateriel av havsplast.

– Ett första, litet steg som förhoppningsvis kan inspirera fler aktörer i branschen att följa efter, säger Peter Wotz, VD på ELKO.

ELKO har levererat elmateriel till den svenska marknaden i över 75 år. Fram till nu har de synliga ytorna bestått av traditionell polyamid, så kallad jungfruplast, men nu är ELKO den första leverantören i världen som använder återvunnen havsplast vid tillverkning av uttag, strömbrytare och ramar.

– Som en marknadsledare är det naturligt att vi är först i branschen med att tillverka mer miljövänlig elmateriel. Det är ett första, litet steg mot en mer hållbar produktion, som förhoppningsvis inspirerar andra aktörer att följa efter, säger Peter Wotz, VD på ELKO.

Peter Wotz är tydlig med att det finns andra branscher som har infört betydligt fler produktionsåtgärder för att möta det ökade behovet av hållbara produkter än vad elbranschen har gjort hittills.

– Vi står inför viktiga val om vi ska få chansen att rädda klimat och djurliv för framtida generationer. Därför har vi nu tagit ett stort kliv framåt i vårt klimatarbete genom att införa komponenter i våra produkter som kan ersättas med återvunnen plast utan att tumma på brandsäkerhet och övriga krav som elektrisk utrustning omfattas av. Dessutom har såväl plast som lim uteslutits i produktförpackningen som består av returpapper, säger Peter Wotz.

ELKO Plus Ocean Plastic
ELKO har ingått ett samarbetsavtal med det globala företaget DSM som ansvarar för insamlingen av kasserade fiskenät, så kallade spökgarn, längs Indiens kust. Tidigare beräkningar visar på att 640.000 ton fiskenät lämnas kvar i havet årligen och utgör den största delen av PA (polyamid/nylon) avfall.