Nyheter

Solceller – framtidens energikälla

Att solen är en av framtidens energikällor känner ju alla till. Även att man kan installera solceller för att ta tillvara på den energi som kommer från solen är allmänt känt – men hur upptäcktes solenergin? 

År 1884 upptäckte Edmond Becquerel att solens strålar kunde omvandlas till energi och man lyckades då genom många experiment att få tillräckligt med energi ur solen för att driva en lampa. Verkningsgraden var då en procent. Dock dröjde det ända till mitten av 1950-talet innan man uppfann en solcell som var föregångare till de som används idag. Verkningsgraden var då uppe i hela sex procent.

Dagens solceller

Idag är det betydligt bättre solceller som finns på marknaden med verkningsgrader upp till tjugo procent – dock är det ett stort utbud av olika solceller och det kan därför vara bra att jämföra dem för att göra rätt val. Då kan det vara bra att ta in några Solcellsofferter. Fördelarna med solceller är många förutom den uppenbara att det är bra för klimatet. Rent ekonomiskt så ökar man värdet på sitt hus om man har solceller samt att en solcellsanläggning har en återbetalningstid på 10 till 14 år.

Hur väljer man rätt?

Man börjar helt enkelt med att ta in några offerter genom Solcellsofferter.se. Då vet man att det endast är offerter från företag som är certifierade just för solceller och dess installation man blir erbjuden. Det är viktigt med seriösa aktörer så att allt blir rätt från början. Man fyller i ett formulär där man berättar lite om var solcellerna ska placeras och hur stor yta som ska användas till det.

Efter det får man offerter från lokala företag som är intresserade av att leverera och installera solcellerna. Nu kan du i lugn och ro kika över offerterna och jämföra dem för att se vilken av dem som passar just dig bäst. Du kontaktar sedan företagen direkt för att beställa tid för installation. Om du väljer att avvakta med installation är det helt kostnadsfritt att tacka nej.

Fördelar med solenergi

Solens energi är förnybar och kommer att ge energi år efter år. Den ger inga utsläpp när den omvandlas till el och den ger heller inga utsläpp som påverkar miljön eller klimatet. Om man har solceller blir man mindre påverkad av elprisets svängningar då man själv tillför el till sitt hushåll – man kan till och med sälja överbliven el till sitt elbolag och därigenom få ned sin egen elkostnad. En annan fördel är att själva solpanelerna är helt underhållsfria och därmed väldigt lätta att ta hand om.